16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Creativitatea la locul de muncă

Creativitatea la locul de muncă

Pentru a putea evita stările de rutină, plafonare şi ineficienţă este util ca munca pe care o facem să se îmbine cu creativitatea. Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte creativitatea ca fiind „capacitatea de a crea, de a produce valori”, în timp ce verbul „a munci” este definit prin: „a depune un efort fizic sau intelectual pentru a produce, a crea ceva”. Probabil că nu ne-am fi gândit că cele două definiţii ar putea fi atât de asemănătoare.

De idei creative poate avea parte oricine, nu doar cei care lucrează în domenii artistice şi „de creaţie” propriu-zise. Cu siguranţă aţi avut ocazia să vedeţi în jurul vostru persoane care s-au făcut remarcate prin mai mici sau mai mari idei/proiecte propuse pentru îmbunătăţirea/eficientizarea/dezvoltarea activităţii. Sunt acele persoane care nu se mulţumesc cu inerţia de zi cu zi şi îşi doresc să transforme lucrurile. Pentru asta, apelează şi la capacitatea lor de a crea, de a aduce o nouă valoare.

Cum îţi „eliberezi” creativitatea la locul de muncă?

–  Aprofundează domeniul în care lucrezi, astfel încât să ajungi să-l cunoşti foarte bine.

– Ia-ţi pauzele bine meritate, în care să nu stai la calculator: bea un ceai, vorbeşte cu un prieten/coleg drag. Deşi avem impresia că dacă vom sta în faţa computerului toată ziua vom fi productivi, lucrurile nu sunt deloc aşa. ­Stresul şi lipsa pauzelor îţi reduc eficienţa.

–  Energizează-te altfel decât cu o cafea. O melodie dinamică ce-ţi place poate ar fi de folos.

–  Fii deschis în a primi feedback şi faţă de sugestiile altora. Ideile măreţe ies la iveală, de multe ori, atunci când sunt puse la contribuţie mai multe minţi. Orgoliul de a primi tu toate laudele nu e util, mai ales atunci când un proiect iese mult mai bine când se munceşte în echipă.

–  Permite-ţi să greşeşti. E omeneşte, plus că orice om inteligent învaţă din greşeli.

În final, trebuie menţionat că ne va fi mai uşor să avem acces la creativitatea noastră, implicit la noi idei, atunci când ne place ceea ce facem, ne pasă şi vrem să ne transformăm.

Laura Pissea, Senior HR consultant Qualia

Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă