14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Contract de medicina muncii

Contract de medicina muncii

Î.De curând, mi-am deschis un S.C. şi am angajat peste zece oameni. Ce trebuie să fac în calitate de societate în legătură cu medicul de medicina muncii? Trebuie să închei un contract de muncă? Salariaţii trebuie să facă controale periodic? Menţionez că nu lucrează în zone de risc mare. O parte din timp lucrează la birou, alta pe teren. Sunt nouă în acest domeniu şi am nevoie de câteva îndrumări.

R.Legea nr.319/2006 a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă precizează că angajatorul trebuie:

Art. 13. (j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării.

Art. 25. (1) Măsurile prevăzute la art. 24 vor fi stabilite astfel încât fiecare lucrător să poată beneficia de supravegherea sănătăţii la intervale regulate.

Art. 25. (2) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată prin medicii de medicina muncii.

De asemenea, în H.G. nr.355/2007 privind Supravegherea Sănătăţii Lucrătorilor scrie:

Art. 6. Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

Art. 7. Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în nici un fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Contractul de prestări servicii de medicina muncii cu un cabinet acreditat oferă consultanţă şi planul de investigaţii şi controale medicale periodice conform H.G. nr.355/2007, în funcţie de domeniul de activitate, condiţiile de muncă, factorii de risc profesional şi starea de sănătate a angajatului.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...
Ultima oră
Pe aceeași temă