16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Ce taxe noi a adus anul 2011

Ce taxe noi a adus anul 2011

Până la jumătatea anului, declaraţiile vor mai putea fi depuse şi pe suport de hârtie, după care – exclusiv online.

Persoanele fizice şi firmele vor plăti contribuţiile şi impozitele la bugetul de stat prin completarea unui singur formular, care va fi transmis prin internet sau depus pe suport de hârtie, prezentat într-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie, potrivit Mediafax. Prima declaraţie unică este valabilă pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie şi va fi depusă până pe data de 25 februarie, inclusiv. Formularul de plată a contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit va putea fi completat pe suport de hârtie până la 1 iulie 2011, dată după care va fi depus lunar doar prin mijloace electronice. Astfel, firmele vor completa o declaraţie unică pentru contribuţiile sociale şi impozitul pe venit, care va fi depusă la ANAF, iar Ministerul Finanţelor va trimite ulterior datele la casele de sănătate, şomaj şi pensii.

Până în momentul introducerii acestei facilităţi, firmele erau obligate să completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care două la ANAF şi trei pentru asigurări de sănătate, şomaj şi pensii.

Cum se schimbă taxarea

Microîntreprinderile au posibilitatea să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri. Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro. Impozitul minim pe profit dispare.

Acciza pentru benzina fără plumb creşte, de la 1 ianuarie, cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 litri. Pentru motorină, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă, de la 347 euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

Sumele cheltuite de firme pentru maşinile folosite la transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, nu vor fi considerate nici anul acesta drept cheltuieli deductibile.

Taxa de poluare auto se majorează, din 2011, în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual, dar cu o creştere dublă sau aproape triplă pentru vehiculele poluante.

Impozitul pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone creşte cu aproape 100%.

Pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor achita contribuţii sociale de sănătate de 5,5%.

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) creşte cu jumătate de punct procentual, la 3% din veniturile brute ale salariaţilor.

Persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă