22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 20165.000 
de CV-uri pentru 
un job

5.000 
de CV-uri pentru 
un job

Într-o piaţă a muncii invadată de şomeri, cei care îşi caută un loc de muncă trimit CV-uri haotic, cu singurul gând să prindă un job. Angajatorii însă nu mai sună orice candidat, ci numai pe cei care se potri­vesc perfect postului. Chiar şi în cazul în care aplicantul întruneşte toate caracteristicile din anunţ, 
acesta se poate trezi cu un contract de colaborare sau, de ce nu, cu o perioadă de probă.

Cozile de la bursele de locuri de muncă, dar şi aglomeraţia de la târgurile organizate de companiile private ar putea fi doar începutul a ceea ce se va întâmpla anul acesta pe piaţa forţei de muncă din România. Anunţatele disponibilizări din sistemul de stat ar putea mări considerabil rândurile şomeri­lor, după cei proveniţi din mediul privat. Imaginea a sute de mii de oameni care îşi caută un job este una haotică, după cum o cre­ionează experţii în resurse umane. Cei care aplică pentru un loc de muncă nu se uită cu atenţie atunci când trimit CV-ul, ci cred că pur şi simplu trebuie să încerce la cât mai multe companii, pe cât mai multe poziţii, indiferent de experienţa lor anterioară.
„Concurenţa la nivel de aplicaţii de CV-uri pentru un job a crescut enorm faţă de anii precedenţi. Am avut anunţuri la care au aplicat şi 5.000 de persoane”, spune Alexandra Urşeanu, business development manager al HART Human Resource Consulting.

Şofer care se vrea director financiar
Acest lucru nu înseamnă însă şi o creştere a calităţii aplicaţiilor, după cum completează specialistul în resurse umane. „De exemplu, pentru o poziţie de director financiar am re­gă­sit aplicaţii ale unor persoane asistente de departament, şoferi, bucătari sau şefi de şantier. Se remarcă o «fre­nezie» a aplicaţiilor, mergând pe principiul «Cu cât aplic la mai multe joburi, cu atât îmi cresc şansele», ceea ce este total fals”, adaugă Urşeanu.
Frenezia celor care îşi caută un loc de muncă a fost remarcată şi de Alina Botezatu, managing partner la Perspective Group, care spune însă că pentru joburile cu un nivel de experienţă de până în trei ani aplică în medie peste 500 de persoane. „De exemplu, pentru posturi de junior recruiter am avut şi peste 2.000 de 
CV-uri, în timp ce pentru 
posturi specializate, la nivel de senior, aplicaţiile sunt mai puţine, aproximativ 200-300″, precizează Alina Botezatu.

Joburi sezoniere
Perspectivele celor care îşi caută un loc de muncă pentru această vară sunt bune doar dacă vor să lucreze sezonier sau dacă au experienţă în domenii tehnice, după cum spune Vivien Untaru, general manager VON Consulting. „Dacă ne legăm strict de acti­vitatea de la mijlocul anului, cred că cei mai căutaţi vor fi angajaţii sezonieri, cei care lucrează în turism sau construcţii. Pe lângă angajaţii sezonieri, vor rămâne încă la mare căutare cei din domeniul IT”, declară Vivien Untaru.
Se observă însă o schimbare de focus, în general, la nivelul aşteptărilor angajatorilor faţă de competenţele candidaţilor. „Dacă înainte se putea face rabat la anumite competenţe (de exemplu, candidatul x nu posedă foarte bune abilităţi de comunicare, dar este compatibil în rest – nu-i nimic, îl 
trimitem la training), acum procesul de selecţie a devenit mult mai centrat pe găsirea acelor candidaţi «perfecţi» pentru poziţia respectivă, deci durata procesului a devenit mai ma­re”, explică Alexandra Urşea­nu. Presiunea businessului este cea care a impus o asemenea schimbare de optică, perioada în care un angajat se aşteaptă să producă fiind mai scurtă.

Contracte de colaborare 
şi PFA-uri
O nouă caracteristică a pieţei în acest moment este transformarea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată în contracte de colaborare. „Marea majoritate a angajărilor se face acum iniţial pe bază de contracte de colaborare şi contracte pe perioade determinate, care se pot transforma ulterior în nedeterminate dacă angajaţii au rezultate foarte bune”, precizează Alina Botezatu. Această măsură de precauţie este luată de companii din cauza nesiguranţei mediului economic.
De asemenea, o altă formă de colaborare acceptată în ultima vreme este sub forma PFA-urilor (persoană fizică autori­zată – n.r.), o metodă destul de uzitată de către companii, văzută ca o măsură de redu­cere a costurilor.  

738.187 de persoane fără loc de muncă se înregistrau în luna aprilie a acestui an, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Numărul de şomeri a scăzut cu peste 27.000 faţă de martie 2010.

250.000 de persoane ar trebui disponibilizate pe termen mediu, pe o perioadă de mai mulţi ani, potrivit declaraţiilor lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Puţine şanse 
de angajare
Într-o economie funcţională, persoanele mai în vârstă pot să desfăşoare anu­mite activităţi de rutină şi sunt chiar preferate, având o stabilitate şi o seriozitate mai mare. „Dezavantajul lor este că cei mai mulţi nu au învăţat să utilizeze calculatorul şi nu vorbesc o limbă străină fluent”, crede Vivien Untaru. În timp de criză însă, lucrurile se schimbă. „Chiar şi cei tineri sau la mijlo­cul carierei au pro­bleme în a găsi un loc de muncă.
Cred că cele mai mari şanse de angajare în această perioadă, având în vedere numărul şi tipul posturilor disponibile, le au  persoanele cu minimum 2-3 ani de experienţă”, adaugă Untaru.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă