Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cine a fost românul care a scris prima odă în metru antic

Nobilul din Caransebeş Mihai Halici a fost unul dintre protejaţii principilor protestanţi ai Transilvaniei. Cele mai multe manuale de istorie din România, atunci când se referă la Transilvania, subliniază opresiunea ...

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

16.06.2011 - 19:24

Nobilul din Caransebeş Mihai Halici a fost unul dintre protejaţii principilor protestanţi ai Transilvaniei.

Cele mai multe manuale de istorie din România, atunci când se referă la Transilvania, subliniază opresiunea socială şi naţională la care erau supuşi românii de către nobilii şi principii maghiari. Această tendinţă s-a consolidat extrem de mult în timpul comunismului, în care manualele de istorie au fost rescrise în conformitate cu tezele lui Marx, Engels şi Lenin. Însă acele manuale de istorie omit să vorbească despre personalităţile şi evenimentele care au arătat că, în general, în Transilvania, relaţiile dintre români, maghiari ori saşi au însemnat o colaborare mult mai importantă decât episoadele conflictuale.

Istoria lui Mihai Halici

Una dintre personalităţile uitate de manualele de istorie este nobilul român din Caransebeş Mihai Halici, fost student al Colegiului Reformat întemeiat la Aiud de către principele Gabriel Bethlen, una dintre primele instituţii de învăţământ „superior" din epocă ce au fost create de principii calvini. Mihai Halici este autorul primei ode în metru antic din literatura română. De asemenea, el a alcătuit şi primul dicţionar bilingv a cărui bază era limba română. Este vorba de un dicţionar româno-latin, în condiţiile în care, în acea vreme, limba latină era limba culturii şi a ştiinţei. Despre Mihai Halici sunt cunoscute puţine lucruri. El s-a născut în anul 1643 în Caransebeş, dintr-o familie care renunţase la religia ortodoxă şi adoptase calvinismul. De fapt, în epocă, din punct de vedere religios, lucrurile erau încurcate. Chiar unul dintre patriarhii Constantinopolelui promova unirea bisericilor ortodoxe şi calvine, iar în Transilvania, Biserica Ortodoxă era pusă sub autoritatea unui episcop (numit în documentele epocii superintendent) calvin.

Student la Aiud şi Leyda

Mihai Halici a fost trimis să studieze la Colegiul Reformat din Aiud, iar inteligenţa şi talentul său au fost apreciate de ceilalţi nobili care studiau la această instituţie de învăţământ. Mai mult, după absovirea Colegiului Reformat din Aiud, Mihai Halici a continuat să se numere printre personalităţile Principatului Transilvaniei. Reputaţia sa a sporit enorm după ce s-a întors de la studiile de teologie pe care le-a făcut la Universitatea protestantă din Leyda, pe atunci parte a regatului Ţărilor de Jos, care, alături de Geneva, era unul dintre principalele centre de propagare a religiei calvine. La întoarcerea în Transilvania, Mihai Halici a fost bine primit de ceilalţi nobili. Printre altele, el a fost numit rector al Colegiului Reformat din Orăştie. Practic, el este primul român care a deţinut o asemenea funcţie într-o unitate de învăţământ „superior" protestantă. În acea perioadă, el a scris mai multe opere cu caracter teologic, în care apăra calvinismul în faţa teologilor romano-catolici care susţineau Contrareforma. Ataşamentul său faţă de protestantism a mers până acolo încât, atunci când Transilvania a fost cucerită de austrieci, el a fost implicat în mai multe dispute cu caracter religios, după cum arată o serie de surse istorice. Transilvania a fost ocupată de trupele austriece în mai multe rânduri, iar nobilul originar din Caransebeş s-a implicat în disputele religioase din anul 1691.

Reputaţie europeană


Mihai Halici şi-a câştigat o asemenea reputaţie în lumea protestantă europeană încât a fost invitat să susţină cursuri la o serie de colegii din toată Europa. Practic, el a devenit un exilat, chiar dacă pribegia i-a fost aurită de aprecierea lumii protestante. Mihai Halici a murit, de altfel, departe de casă. El s-a stins din viaţă în anul 1712, la Londra. Era stabilit în capitala Angliei din anul 1694.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...