Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

23 noiembrie în istorie: România se alătură puterilor Axei. Premierul Rădescu este reabilitat

CALENDAR: Ce s-a întâmplat la 23 noiembrie

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 23.11.2017 - 00:00

La 23 noiembrie 1710 a început a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir.  În anul 1940, România a aderat la Axa Germania – Italia – Japonia. În anul 2000 a fost repatriat trupul lui Nicolae Rădescu, ultimul premier democrat dinainte de comunism.  Iar în 2006 a murit spionul  rus Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 23 noiembrie în istorie.

1710. A început a doua domnie a lui Dimitrie Cantemir în Moldova.

1864. S-a înfiinţat la Bucureşti Muzeul Naţional de Antichităţi, având în colecţie piesele Tezaurului de la Pietroasa. Muzeul a devenit, din 1990, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

1837. Se naște fizicianul olandez Johannes Diderik van der Waals, laureat al Premiului Nobel.

1889. Într-un cazinou din San Francisco este instalat primul tonomat din lume.

1890. S-a născut El Lissitzky, artist, designer, fotograf, profesor, arhitect și tipograf rus. Lissitzky a fost printre cele mai importante personalități a avant-gardei rusești, dezvoltând mișcarea suprematistă cu prietenul și mentorul său, Kazimir Malevici. Deasemenea, Lissitzky a proiectat diverse lucrări de propagandă pentru Uniunea Sovietică. Munca sa a influențat semnificativ mișcarile Bauhaus, constructivismul și De Stijl, considerate astăzi ca fiind părți componente ale modernismului. Lissitzky a experimentat cu tehnici și stiluri care au dominat design-ul grafic în secolul al XX-lea. Opera lui El Lissitzky a fost clasată de regimul nazist în categoria Artă degenerată

1893. S-a născut Harpo Marx, actor de film din genul burlesc.

1905. S-a născut criticul literar Petru Comarnescu.

1920. S-a născut poetul Paul Celan.

1923. A murit Urmuz (Demetru Demetrescu-Buzău), precursor al suprarealismului.

1940. Ion Antonescu a semnat, la Berlin, aderarea României la „Pactul Tripartit”, încheiat la 27 septembrie 1940 între Germania, Italia şi Japonia.

1941. S-a născut actorul italian Franco Nero.

1976. A murit scriitorul francez André Malraux.

1991. Freddie Mercury anunță public, cu o zi înainte de a muri, că este infectat cu virusul HIV.

2000. Sunt repatriate rămășițele pământești ale lui Nicolae Rădescu, ultimul prim–ministru democrat al României înainte de instaurarea regimului comunist. Silit să demisioneze, Rădescu părăsește România la 17 iunie 1946, stabilindu-se în SUA.

2006. A murit spionul rus Aleksandr Litvinenko, după ce a fost otrăvit cu poloniu.

2012. A murit actorul american Larry Hagman, cunoscut pentru rolul J.R. Ewing din serialul Dallas.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...