Bombardament NATO la Belgrad (Foto: The Duran)

23 martie în istorie: NATO începe bombardamentele asupra Iugoslaviei. SUA lansează Războiul Stelelor

La 23 martie 1847, a cincea parte a orașului București e distrusă într-un incendiu. În 1983, SUA lansează programul de apărare antirachetă supranumit “Războiul Stelelor”. Iar în 1999, NATO începe bombardamentele asupra Iugoslaviei.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

23.03.2018 - 00:00

752: Ștefan al II-lea devine papă. A murit trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

1749: S-a născut Pierre Simon Laplace, astronom, matematician, fizician francez (d. 1827)

1801: Țarul Pavel I al Rusiei este lovit cu o sabie, apoi strangulat, și în cele din urmă călcat în picioare în dormitorul său de la Castelul Sf. Mihail. Va urma la tron fiul său cel mare, Alexandru I al Rusiei.

1821: Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurămîntul reciproc de credință). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcatuită din boierii patrioți acceptând să conducă țara împreună cu ei. Boierii declară că pornirea slugerului Tudor nu este rea. Are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor de către clasa politică.

1821: Războiul de Independență al Greciei: Bătălia și căderea orașului Kalamata.

1847: Un incendiu uriaș distruge 20 a cincea parte din orașul București.

1887: S-a născut prințul Felix Iusupov, nobil rus, considerat drept asasinul lui Rasputin (d. 1967)

1898: Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.

1905: S-a născut Joan Crawford, actriță americană (d. 1977)

1917: Proclamația regelui Ferdinand I, prin care se promite pământ și vot universal.

1919: Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento" (partidul fascist italian).

1921: Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.

1933: Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.

1939: Semnarea Acordului economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii hitleriste.

1942: Al Doilea Război Mondial: În Oceanul Indian, forțele japoneze capturează Insulele Andaman.

1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 de hectare, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.

1956: Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua națională.

1968: În încercarea de a calma neliniștile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia, Alexander Dubček, la întâlnirea de la Dresda, a dat asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev, președintelui Consiliului de Miniștri al URSS, Alexei Kosîghin, altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

1972: S-a născut Daniel Prodan, fotbalist român (d. 2016)

1983: Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiațiva de Apărare Strategică  (Strategic Defense Initiative) , supranumită  războiul stelelor.

1998: Pelicula „Titanic" a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur", care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

1999: Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.

2001: Pictorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.

2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

2011: A murit Elizabeth Taylor, actriță americană (n. 1932)

Comentarii