21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialJustițieJurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de jumătate abordează trauma persistentă a abuzului, PTSD-ul războiului și provocările cu care ne confruntăm ca continent în abordarea problemelor de sănătate mintală.

Printre acestea se numără povestirile supraviețuitorilor de abuzuri sexuale și violență domestică, a soldaților de pe linia frontului și a migranților care își fac auzită situația. Lista reflectă temele principale care au interesat și afectat europenii în anul precedent și oferă perspective asupra viitorului.

Anunțul listei scurte a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Jurnalism din Perugia, subliniind importanța colaborării și a investigațiilor transfrontaliere în jurnalismul contemporan. Premiile evidențiază nu numai angajamentul jurnaliștilor de a aduce în prim-plan probleme sociale, dar și diversitatea și forța colaborării în realizarea unor proiecte jurnalistice relevante și semnificative pentru publicul larg:

Perugia, Italia (19 aprilie 2024): Din cele 25 de povestiri nominalizate în acest an în cele cinci categorii ale European Press Prize, mai mult de jumătate abordează trauma persistentă a abuzului, PTSD-ul războiului și provocările cu care ne confruntăm ca continent în abordarea problemelor de sănătate mintală. Acest lucru subliniază atât disponibilitatea jurnaliștilor de a aborda astfel de probleme importante, cât și reziliența și curajul oamenilor care își împărtășesc poveștile: de la supraviețuitori ai abuzului sexual și violenței domestice, la soldați pe linia frontului, la migranți care își spun povestea.

Anul acesta marchează cea de-a 12-a ediție a European Press Prize – premiile pentru excelența în jurnalismul european, primind aproape 800 de contribuții din peste 40 de țări europene, publicate inițial în 35 de limbi diferite. Din acestea, Comitetul Preparator a selectat 25 de proiecte pentru scurta listă din 2024, împărțite în cinci categorii.

Scurta lista a European Press Prize reflectă principalele teme și probleme care au interesat și afectat Europa și europenii în anul trecut și oferă insight-uri în timpurile viitoare. Tema războiului este puternic prezentă, dar investigațiile asupra persoanelor puternice și bogate, articolele care abordează cazurile de abuz și consecințele mișcărilor migratorii sunt, de asemenea, prezentate în scurta listă.

De exemplu, în „Unde se desparte lumea”, nominalizată la categoria „Reportaj de Distincție”, Henning Sussebach călătorește de-a lungul graniței ruse, de la Norvegia la Georgia, pentru a povesti poveștile diferitelor societăți și cum sunt afectate de invazia ucraineană. „Fetele dispărute din Caucazul de Sud”, nominalizată la premiul pentru Discurs Public, ne aduce în Armenia, unde mai mult de o mie de fete sunt împiedicate să se nască, pentru o formă antică de discriminare. Nominalizată la categoria Reportaj Investigativ sunt, printre altele, „Fișierele Rotenberg”, care ne arată cum frații Rotenberg, oligarhi și prieteni din copilărie ai lui Vladimir Putin, își gestionează averea pentru a evita sancțiunile venite dinspre Vest.

Anul acesta, lista categoriei de Reportaj Investigativ este alcătuită din proiecte realizate sau inițiate în Europa de Sud și de Est, demonstrând diversitatea de voci și platforme care alcătuiesc lista.

„Am citit toți sute de povești, am dezbătut împreună, am obținut perspective și, ca grup, am propus o listă a ceea ce considerăm jurnalismul cel mai excelent al anului. Pentru noi, asta înseamnă recunoașterea unei game largi de muncă, de la redacții mici cu resurse limitate la jucători mari cu o reputație solidă. Conversațiile noastre și deschiderea fac posibil acest proces, și sunt recunoscător pentru asta.”

Cristian Lupsa, Președintele Comitetului Preparator al European Press Prize

Tematicile abuzului și a sănătății mentale sunt puternic reprezentate

Mai multe dintre articolele nominalizate din acest an se ocupă de tema abuzului, fie fizic, fie mental, și a consecințelor acestuia.

Printre articolele care abordează astfel de probleme se numără, de exemplu, „Femeile care fug de abuzatori riscă să fie returnate de la Danemarca în Siria”, care tratează soarta refugiatelor, uneori supraviețuitoare ale violenței domestice, și sistemul de imigrație danez.

În „Cum să cer ajutor unui spital dacă abuzul se întâmplă în spital?”: Violul sexual în spitalele și cabinetele medicale, autorii investighează abuzurile sexuale în spitalele din întreaga Portugalia. Descoperă că situațiile de tratament abuziv, abuz verbal și sexual și viol sunt frecvente.

„Puterea musculară a TikTok-ului” ne vorbește în schimb despre un alt tip de probleme mentale, cauzate de efectele distructive ale acestei rețele sociale asupra unui adolescent care se afundă adânc într-o gaură de iepure a antrenamentelor hipercelulare.

Anunțat în Perugia, în timpul Festivalului Internațional de Jurnalism

Scurta listă a acestui an a fost anunțată în timpul Festivalului Internațional de Jurnalism de la Perugia, evenimentul care adună jurnaliști, activiști și experți în domeniul media din întreaga lume în fiecare an.

Anunțul a avut loc în a doua jumătate a unui panel organizat de European Press Prize – intitulat „European Press Prize în Conversație” – parte a colaborării oficiale dintre Premiu și Festival.

„O parte importantă a misiunii European Press Prize este de a încuraja jurnaliștii să continue să dețină puterea responsabilă, fiind o sursă de mândrie și validare. Anunțând scurta noastră listă din 2024 la unul dintre cele mai mari evenimente jurnalistice din Europa se încadrează perfect în acea parte a misiunii noastre. IJF Perugia este un festival foarte potrivit pentru a sărbători ce e mai bun din jurnalismul european, împreună cu atât de mulți jurnaliști și profesioniști media – atât din comunitatea Premiului, cât și dincolo de ea.”

Jennifer Athanasiou-Prins, Director Executiv al European Press Prize

Jurnalismul: tot mai mult un efort colaborativ

Dintre cele 25 de proiecte care alcătuiesc scurta listă a acestui an, șaisprezece sunt colaborări între mai mulți jurnaliști sau redacții, fie din diferite țări, fie nu.

Cristian Lupsa: „Când resursele sunt limitate și poveștile sunt complexe, colaborarea este vitală pentru a crea jurnalism care servește interesul public. Investigațiile transfrontaliere au fost importante de ani de zile, în special pentru a urmări infracțiunile organizate, schemele de spălare de bani și alte încălcări. Ele au fost alăturate recent de alte tipuri de colaborări: între redacții din diferite țări care pun împreună piesele unei povești mai mari – și migrația este un exemplu deosebit, dar și între jucători mici și mari din aceeași țară care își unesc forțele pentru a crea proiecte mai relevante despre sănătate, siguranța consumatorului, educație etc.”

Iată cele 25 de premii acordate:

Premiul pentru Reportaj de Distincție:

  1. „Patru Sute de Băieți au Intrat în Contact cu Celebrul Tată Adoptiv al Suediei – Mai Mulți Mărturisesc Abuzuri”, de Björn af Kleen, Sofia Nahringbauer, publicat de Dagens Nyheter (Suedia)
  2. „Kazahstan-Xinjiang, Granița Lacrimilor”, de Léa Polverini, Robin Tutenges, publicat de Slate.fr (Franța)
  3. „O Noapte în Bakhmut: Civili Așteaptă Sfârșitul Pe Măsură ce Rusia Se Apropie”, de Francis Farrell, publicat de The Kyiv Independent (Ucraina)
  4. „Noi Încă Trăim: Cum Este Viața în Mariupolul Ocupat de Rusia?”, de Hessel von Piekartz, Erik Verwiel, Titus Knegte, Joris Heijkant, publicat de De Volkskrant (Olanda)
  5. „Unde Se Desparte Lumea”, de Henning Sussebach, publicat de Die Zeit (Germania)

Premiul pentru Inovație:

  1. „18 Zile Petrecute Sunând la Fiecare Jumătate de Oră în Speranța Că Cineva va Răspunde la Linia de Asistență pentru Venitul Minim de Subzistență”, de Eva Belmonte, David Cabo, Carmen Torrecillas, Adrián Maqueda, publicat de Civio (Spania)
  2. „Câinii de Război: Ghidul Oligarhilor de Război ai Rusiei”, de Vitaly Soldatskikh, Ekaterina Reznikova, Roman Badanin, Katya Arenina, Boris Dubakh, publicat de Proekt (Rusia)
  3. „Sunetul Gloanțelor: Uciderea Jurnalistului Columbian Abelardo Liz”, de Carlos Gonzales, Natalia Arena Chaves, Tania Tapia Jáuregui, Diego Forero, publicat de Bellingcat (Internațional), Cerosetenta (Columbia)
  4. „Comorile Furate – Cele 110.000 de Artefacte din Ucraina Găsite în Două Muzee Rusești”, de Inna Gadzynska, Nadia Romanenko, Nadia Kelm, Yevheniia Drozdova, publicat de Texty.org.ua (Ucraina)
  5. „Puterea Musculară a TikTok-ului”, de Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe, Caroline Utti, publicat de Norwegian Broadcasting Corporation (Norvegia)

Premiul pentru Reportaj Investigativ:

  1. „Cum Să Cer Ajutor unui Spital Dacă Abuzul Are Loc în Spital?”: Violența Sexuală în Spitale și Cabinete Medicale”, de Cláudia Marques Santos, Ana Patrícia Silva, publicat de Setenta e Quatro (Portugalia), Público (Portugalia), The Pulitzer Center (Internațional)
  2. „Irak Fără Apă: Costul Petrolului pentru Italia”, de Sara Manisera, Daniela Sala, publicat de Irpi Media (Italia), The Guardian (Regatul Unit), Alternatives Economiques (Franța), Geographical Magazine (Regatul Unit)
  3. „UE Luptă Împotriva Pornografiei Infantile Stârnește Temeri de Supraveghere Online Extinsă”, de Apostolis Fotiadis, Ludek Stavinoha, Giacomo Zandonini, publicat de Le Monde (Franța), Balkan Insight (Serbia), El Diario (Spania), Solomon (Grecia), Die Zeit (Germania), De Groene Amsterdammer (Olanda), Netzpolitik (Germania), IrpiMedia (Italia), Domani (Italia)
  4. „Fișierele Rotenberg”, de Cecilia Anesi, Raffaele Angius, Ludovico Tallarita, Roman Anin, Daniel Balint-Kurti, Lorenzo Bagnoli, Antonio Baquero, Christian Brönnimann, Luc Caregari, Šarūnas Černiauskas, Ben Cowdock, Jan Daalder, Robert Denis, Lara Dihmis, Irina Dolinina, Alex Dziadosz, Abdelhak El Idrissi, Jared Ferrie, Brian Fitzpatrick, Misha Gagarin, Kevin G. Hall, George Greenwood, Jyri Hänninen, Caroline Henshaw, Nacho Herrero, Carina Huppertz, Sanita Jemberga, Peter Jones, Will Jordan, Minna Knus-Galan, Ilya Lozovsky, Alesya Marokhovskaya, Frederik Obermaier, Bastian Obermayer, Miranda Patrucic, Hugo Rasch, Maria Retter, Manuel Rico, Roman Romanovskiy, Holger Roonemaa, Sana Sbouai, Fabian Schmid, Timo Schober, Ekaterina Selivanova, Karina Shedrofsky, Maxim Solius, Inga Springe, Graham Stack, Tom Stocks, Drew Sullivan, Ludovico Tallarita, Tatiana Tkachenko, Giacomo Tognini, Elizaveta Tsybulina, Dmitry Velikovsky, Julia Wallace, Maria Zholobova, Oliver Zihlmann, Oksana Stavniichuk, Jan Strozyk, Eric Barrett, Birgit Brauer, Sergiu Ipatii, Olena LaFoy, Dima Stoianov, Charlie Turner, Alyona Korolyova, James O’Brien, Edin Pašović, Katie McCraw, Mark Nightingale, David Istvan, publicat de OCCRP (Internațional), Delfi Meedia (Estonia), Der Standard (Austria), Finnish Broadcasting Company (Finlanda), Yle (Finlanda), Follow the Money (Olanda), Forbes (Statele Unite), Infolibre (Spania), IrpiMedia (Italia), IStories (Rusia), Le Monde (Franța), Paper Trail Media (Germania), Der Spiegel (Germania), Baltica (Letonia), Reporter.lu (Luxemburg), Siena (Lituania), Tamedia (Elveția), The Times (Regatul Unit), Transparency International UK (Regatul Unit)
  5. „Mii de Pacienți de Spital Mor din Cauza Infecțiilor Teribile. În Loc să Abordeze Situația, Guvernul Lucrează pentru a O Ascunde”, de Zsuzsanna Wirth, Kamilla Marton, publicat de Direkt36.hu (Ungaria), Telex.hu (Ungaria)

Premiul pentru Jurnalism Migrațional:

  1. „Cum Europa a Externalizat Aplicarea Granițelor în Africa”, de Andrei Popoviciu, publicat de In These Times (Internațional), Leonard C. Goodman Institute for Investigative Reporting (Statele Unite)
  2. „Mândrie și Beton. 10 Ani Mai Târziu”, de Ioana Călinescu, Petrut Călinescu, publicat de Centrul Român de Fotografie Documentară (România), Panorama.ro (România), Scena9.ro (România)
  3. „Naufragiul de la Pylos”, de Stavros Malichudis, Iliana Papangeli, Corina Petridi, Stefanos Levidis, Christina Varvia, Georgia Skartadou, Andreas Makas, Ebrahem Farooqui, Dimitra Andritsou, Peter Polack, Eyal Weizman, Jasper Humpert, Miriam Rainer, Salma Barakat, Zac Ioannidis, Elizabeth Breiner, Armin Ghassim, Sulaiman Tadmory, Timo Robben, Sebastian Heidelberger, Giorgos Christides, Katy Fallon, Lydia Emmanouilidou, Julian Busch, publicat de Forensis, STRG_F: ARD/Funk (Germania), The Guardian (Regatul Unit), Solomon (Grecia)
  4. „Zece Ani După Lampedusa: De Ce Nu Poate Găsi Europa un Răspuns la Morți?”, de Pierluigi Bizzini, Nora Börding, Paul Hildebrandt, Eva Hoffmann, Simon Langemann, Helena Lea Manhartsberger, Sarah Mersch, Anina Ritscher, Anna-Theresa Bachmann, Ann Esswein, publicat de DIE ZEIT (Germania), Selbstlaut Kollektiv (Germania), WOZ (Elveția)
  5. „Femeile Care Fug de Abuzatori Riscau Să Fie Întoarse de la Danemarca în Siria”, de Megan Clement, Mais Katt, Charlotte Alfred, publicat de New Lines Magazine (Internațional)

Premiul pentru Discurs Public:

  1. „Tot Ce Am Avut S-a Dus: Lamentarea Mea pentru Khartoumul Zguduit de Război”, de Nesrine Malik, publicat de The Guardian (Regatul Unit)
  2. „„Nu Am Dormit de 45 de Zile”: O Zi într-o Unitate Militară de Reabilitare Psihologică”, de Anastasiia Ivantsiv, Oleksandr Mahula, publicat de Suspilne Media (Ucraina)
  3. „Migranții din Țări „Cultural Distante” Sunt Aici, în Sute de Mii. Au Fost Invitați de Guvernul PiS”, de Bartosz Józefiak, publicat de OKO.Press (Polonia)
  4. „Fetele Dispărute din Caucazul de Sud”, de Lola Garcia-Ajofrin, Nazik Armenakian, Piotr Kliks, Tina Xu, Anna Evoyan, Grzegorz Kurek, publicat de Outriders (Polonia)
  5. „Am Trădat o Generație”, de Natasa Markovic, publicat de Preiskovalno.si (Slovenia), Media 24 (Slovenia)

Premiul European de Presă sărbătorește cele mai înalte realizări în jurnalismul european. Acesta este posibil datorită unui număr de fundații și organizații care își propun să încurajeze jurnalismul de calitate în Europa: Fundația pentru Democrație și Media, iMEdD – Incubator pentru Educație și Dezvoltare Media, Fundația Jyllands-Posten, Fondul pentru Dezvoltarea Media, Fundația Politiken, Trustul Scott, The Irish Times Trust Limited și Vereniging Veronica. În plus, sprijinul pentru Premiul de Jurnalism Migrațional al Premiului European de Presă vine de la Fundația Robert Bosch.

Premiul European de Presă este acordat anual în cinci categorii: Reportaj de Distincție, Inovație, Reportaj Investigativ, Discurs Public și Jurnalism Migrațional. Panelul de judecători acordă și un Premiu Special pentru jurnalismul care sfidează categoriile și disciplinele. Fiecare premiu valorează 10.000 de euro.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă