12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCrește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă.

“Este cea mai mare cantitate de tigarete capturate la nivel national in intervalul mentionat si reflecta tendinta de crestere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul tarii (Bulgaria, Turcia), unde pretul tigaretelor este semnificativ mai mic”, subliniază un comunicat de presă transmis de compania BAT.

La nivel național, în primul trimestru din anul 2024 volumul total al capturilor de țigări ilicite se situează la aproape 50% față de primul trimestru din anul 2023. Totuși, piața neagră a crescut, pe parcursul anului 2023, la o medie de 8,2% din totalul consumului, față de 7,1% în anul 2022, ceea ce indică necesitatea eforturilor permanente de combatere a fenomenului la granițele țării.

Una dintre cele mai mari capturi ale anului 2024 a fost înregistrată în luna februarie la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet (județul Dolj). Aici au fost descoperite peste 4,7 milioane de țigarete de contrabandă aflate în posesia unui cetățean bulgar. Conform documentelor de însoțire a mărfii, cetățeanul bulgar transporta produse de patiserie refrigerate din Grecia în România.

Pe 26 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR  și ai Serviciului  de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad au pus în aplicare 79 de mandate de percheziție pe raza mai multor județe, vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere  în Cehia, Bulgaria și  Ucraina. Cele două grupuri erau constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de  contrabandă cu ţigarete și tutun.

Reducerea contrabandei înseamnă venituri mai mari la bugetul de stat, prin contribuțiile fiscale ale actorilor economici legitimi. România pierde anual două miliarde de lei la bugetul de stat din cauza contrabandei cu țigări.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă