17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialFuria napraznica a apei

Furia napraznica a apei

Zeci de case daramate, sute de hectare de teren agricol inundate si zeci de animale moarte, acesta este bilantul ploilor cazute in ultimele patru zile in judetul Constanta. Au fost afectate 325 de locuinte, 102 au fost partial inundate, 203 au fost inundate grav, iar 20 de locuinte au fost daramate de viitura, in localitatea Saraiu.

Un risc mare il reprezinta si digul din dreptul localitatii Siriul. Autoritatile spun ca acesta se poate rupe in orice moment. “Mi-am trezit familia si am fugit pe deal cu vaca si vitelul, nu am avut timp nici macar sa ia sacul cu alimente”, se plange Nicolae Todor, din Siriu. Oamenii spun ca nu au mai vazut asa ceva si ca doar o minune a facut ca nimeni sa nu-si piarda viata. Un caz deosebit s-a inregistrat si la Saraiu, unde un autoturism Volvo a fost luat de ape, fara ca pasagerii, o familie din judetul Neamt, sa fie raniti. Multe persoane afectate de calamitate tocmai isi terminasera de consolidat casele, distruse la precedentele inundatii. Nu s-a inregistrat insa nici o victima.

Problemele, abia la inceput

Vasile Cojan, primarul localitatii Siriu, a declarat ca adevaratele probleme abia acum incep sa apara. Chiar daca nu va mai ploua din cauza gradului mare de infiltrare a apei, peretii se vor umfla si vor cadea, si astfel la numarul caselor daramate de viitura se vor alatura cel putin alte 30 care deja arata semne grave de afectare. Prefectul Constantei, Danut Culetu, a precizat ca au fost afectate si 100 de hectare de teren arabil in localitatea Saraiu si 50 de hectare in Garliciu.
Podul de la intrarea in localitatea Crisan a fost maturat de ape. Circulatia era ingreunata in zona Saraiu, unde soseaua era acoperita cu apa de aproximativ 10 centimetri inaltime, si se desfasura pe un singur sens intre localitatile Targusor si Cheia si Saraiu si Targusor. Totusi, drumurile nationale au fost deblocate inca de ieri. Serviciile de telecomunicatii functioneaza normal, legatura cu localitatile afectate fiind tinuta inca de ieri prin telefon.

Pericol de infectii

Prioritatile sunt asigurarea apei potabile cu autospeciale, in Saraiu, Pantelimon si Siriu, dar si vaccinarea populatiei si tratarea apei din fantani cu clor, pentru a combate cresterea nivelului de nitrati, care apar in urma descompunerii cadavrelor. Camelia Ciobotaru, directorul Directiei de Sanatate Publica din Constanta, spune ca apa din fantani va fi buna de baut in aproximativ trei zile. Seful DSP explica si eventualele pericole de dupa inundatii: “Printre bolile care ar putea aparea in zonele afectate de ploi se numara febra tifoida, hepatita, dizenteria etc. Este vorba de toate bolile infectioase cu transmitere pe cale digestiva”. Pentru a preintampina epidemiile, echipe ale DSP au distribuit populatiei afectate material sanitar constand in vaccinuri, medicamente si material dezinfectant. Camelia Ciobotaru precizeaza ca nu s-a putut ajunge in localitatea Siriu, din cauza drumului impracticabil, dar ca ajutoarele de prima urgenta au fost lasate la medicul de familie din Crucea. “Cel putin doua treimi din locuitorii din Siriu sunt deja vaccinati, de la inundatiile din trecut”, a adaugat directorul DSP. Directia Sanitar-Veterinara Constanta se ocupa de ridicarea si transportarea animalelor moarte. Au mai ramas opt case fara curent electric in Saraiu, unde nu s-a dat drumul la curent, pentru ca apa nu se retrasese din locuinte.

Pompierii si jandarmii, in prima linie

12 masini de pompieri scot in continuare apa din curtile localnicilor, in timp ce mai multe subunitati de jandarmi merg din casa in casa si impart apa potabila sinistratilor. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta, capitan Sorin Tranca, a declarat ca incepand de duminica jandarmii au intervenit in zonele afectate de inundatii, Saraiu, Stejaru si Stupina, pentru eliberarea de aluviuni a soselelor principale din localitate, salvarea bunurilor si a animalelor si desfundarea santurilor si saparea altora pentru scurgerea apei. In unitate s-a constituit o grupa operativa pentru conducerea actiunilor, ea fiind condusa si coordonata in zona afectata de catre prim-adjunctul inspectorului-sef, colonel Constantin Damian. Ieri dimineata au fost trimisi in zonele cu risc maxim peste 50 de jandarmi pentru inlaturarea efectelor inundatiilor. Totodata, Gabriel Neculaie, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca au fost trimise in zonele calamitate sapte echipaje de pompieri, respectiv peste 40 de militari, care in momentul de fata scot apa din fantani, din beciurile si casele afectate si ajuta la evacuarea bunurilor ramase printre daramaturi.

Port inchis

In cursul zilei de ieri, Capitania Portului Constanta a anuntat ca din cauza vantului puternic, de peste 80 de kilometri pe ora, si a valurilor de cinci metri, Portul Constanta Sud-Agigea a fost inchis. In aceeasi situatie se afla traficul fluvial. Pentru evitarea producerii unor adevarate catastrofe, traficul barjelor pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost restrictionat. In momentul in care a fost dat acest aviz, in apropierea ecluzei de la Agigea se afla un convoi cu sase barje incarcate cu minereu ce astepta sa intre in interiorul portului. Autoritatile portuare spun ca daca conditiile meteo se vor inrautati va fi inchis si Portul Constanta, insa pana atunci navele aflate in interior au primit doar avize de intarire a lagaturilor la cheu. Pana in momentul de fata nu au fost inregistrate incidente neplacute ca urmare a vantului puternic.

Reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie au declarat ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca ploile se vor opri, timp de trei zile, in zona Dobrogei, dar ca vor reincepe in cursul zilei de vineri. Nu exista insa, pentru aceasta saptamana, avertizari meteorologice, semn ca ploile prognozate vor avea intensitate mai redusa decat cele din ultimele patru zile. Specialistii de la Institutul de Hidrologie au precizat ca, pana duminica, nu se vor depasi cotele de avarie ale nici unui rau.

Cele mai citite

Reorganizarea Termoficării în București: Soluția Firea

Contextul Problemei Termoficării în Capitală Problema furnizării apei calde și căldurii în București persistă de ani de zile, iar una dintre soluțiile propuse constant este...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Contraoferta lui Xi Jinping la Europa cu două viteze

Liderul chinez Xi Jinping a vizitat recent trei state europene: Serbia (care nu e membră a UE), Franța și Ungaria. Peste tot i s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă