Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul pregătește noi măsuri de susținere a plății salariilor angajaților din sectoarele afectate de pandemie.

Proiect guvernamental: „plată frățește” în situații de urgență

Ministerul Muncii lucrează la un act normativ prin care, în situații excepționale, pe perioade scurte, plata zilierilor din anumite domenii să se facă 50% de către angajator și 50% de către stat.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 09.07.2020 - 12:39

Împărțirea sarcinii fiscale a plății salariilor pentru munca flexibilă s-ar putea face în situații excepționale (stare de urgență ori stare de alertă), pentru perioada de trei – șase luni, a anunțat Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

„Având în vedere pulsul pieţei, resimţim nevoia de a pregăti un nou set de măsuri de sprijin. Îmi menţin propunerea ca în situaţii de urgenţă, situaţii excepţionale, să venim cu următoarele măsuri: plata pentru munca flexibilă se va împărţi între anagajator, 50% şi stat, care va acoperi 50% din salariul brut. Ne gândim la o perioadă de implementare până la sfârşitul anului sau pe trei luni.”, a afirmat Violeta Alexandru, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, citată de News.ro.

O altă măsură ce poate fi implementată printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului se referă la modificarea timpului de lucru, măsură anunțată angajatului cu trei zile înainte și care să se aplice doar în domenii ca agricultură, turism, organizări evenimente și industria ospitalității.

„Decizia de modificare a timpului de lucru, repet, e o simplă propunere, prefer să vă ascult pe dumnevoastră... Varianta pe care am supus-o discuţiei e ca decizia de modificare a timpului de lucru să se comunice salariatului cu cel puţin 3 zile înainte. Angajatorul are obligaţia să informeze sindicatul. În baza comunicării decizie angajaţilor se operează modificările în Revisal. Se achită integral contribuţiile către stat. Se solicită decontul, prin mijloace electronice, iar AJOFM e dispusă să facă decontul în 15 zile lucrătoare.”, a mai spus Violeta Alexandru.

Guvernul vrea să sprijine și persoanele care desfășoară tele-muncă prin acordarea unui ajutor financiar în valoare de 2.500 lei pentru achiziția de echipamente necesare desfășurării activității la domiciliu.

Comentarii