13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTurcia REFUZĂ să înființeze de centre pentru refugiați

Turcia REFUZĂ să înființeze de centre pentru refugiați

Turcia refuză înființarea pe teritoriul său de centre de primire și de înregistrare a imigranților, așa cum a solicitat UE, a anunțat, luni, premierul turc Ahmet Davutoglu, informează Agerpres.

„Le-am spus europenilor că nu va fi niciun centru de primire în Turcia”, a afirmat Davutoglu, într-un interviu pentru cotidianul Hürriyet, după cum relatează AFP.

Înființarea unor astfel de centre este ”inacceptabilă” și ”inumană”, a adăugat șeful guvernului de la Ankara. 

În cadrul summitului extraordinar de miercurea trecută, liderii UE au convenit întărirea frontierelor externe ale Uniunii în fața afluxului de imigranți, în special înființarea de centre de primire și înregistrare, așa-numitele ‘hotspoturi’, în Italia și Grecia. 

Ei au convenit totodată acordarea unei sume de cel puțin 1 miliard de euro, cu destinația Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și Programul Alimentar Mondial, pentru ajutorarea refugiaților din țările vecine Siriei. 

Ahmet Davutoglu a respins luni ideea primirii, de către țara sa, a unui astfel de ajutor. ”Nu-l vom accepta”, a precizat el, exprimându-și încă o dată preferința pentru crearea unei ”zone de securitate” de-a lungul frontierei turco-siriene pentru instalarea refugiaților sirieni pe propriul lor teritoriu, o idee neagreată de aliați. 

„Dacă sectorul de la Azaz la Jarablus este curățat (de membri ai grupării jihadiste Statul Islamic), noi putem construi trei orașe, care să poată primi fiecare câte 100.000 de persoane”, a sugerat Davutoglu.

”Voi (europenii) puteți să vă asumați costul acestora și noi putem să le construim”, a adăugat el. 

Turcia a primit oficial, de la începutul războiului în Siria, 2,2 milioane de sirieni și a cheltuit în acest scop 6,6 miliarde de euro, amintește agenția citată. 

Cele mai citite

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă