Garda de Coastă libiană acuză ONG-urile internaționale că încurajează migrația prin acțiunile lor în apropierea Libiei

Garda de Coastă a Libiei a acuzat duminică ONG-urile internaționale, care desfășoară acțiuni de salvare a migranților pe Mediterana, că prezența lor foarte aproape de Libia încurajează de fapt migranții să plece înspre Europa, întrucât aceștia știu că odată ce s-au îmbarcat într-o navă pusă la dispoziție de traficanți vor fi foarte repede salvați de navele respectivelor ONG-uri, transmite agenția EFE, via Agerpres.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 07.05.2017 - 15:23

Garda de Coastă a Libiei a acuzat duminică ONG-urile internaționale, care desfășoară acțiuni de salvare a migranților pe Mediterana, că prezența lor foarte aproape de Libia încurajează de fapt migranții să plece înspre Europa, întrucât aceștia știu că odată ce s-au îmbarcat într-o navă pusă la dispoziție de traficanți vor fi foarte repede salvați de navele respectivelor ONG-uri, transmite agenția EFE, via Agerpres. '

'ONG-urile internaționale sunt pentru migranți un semnal că drumul lor către Europa este sigur'', a declarat pentru presa locală comandantul Gărzii de Coastă din zona centrală a Libiei, Rida Issa.

''Acest lucru face să crească numărul migranților. Garda de Coastă a Libiei și-a exprimat deja preocuparea pentru această situație față de Operațiunea Sophia (a Uniunii Europene), dar nu au luat nicio măsură'', a mai spus oficialul libian.

Protestul său survine după ce vineri și sâmbătă încă aproximativ 6.000 de migranți ce se îndreptau dinspre Libia către Italia au fost salvați pe Mediterana în cursul a 40 de operațiuni coordonate de autoritățile italiene.

Anterior, în timpul unei audieri într-o comisie a Senatului italian, procurorul din Catania (Sicilia), Carmelo Zuccaro, a cerut interceptarea și analizarea comunicațiilor din zona Mării Mediterane pentru a se elucida dacă unele ONG-uri implicate în activitățile de salvare a migranților cooperează cu traficanții.

Audiat în cadrul aceleiași comisii, comandantul marinei militare italiene, amiralul Donato Marzano, a precizat că aceste operațiuni ale ONG-urilor s-au intensificat începând din vara anului trecut și că navele lor acționează la o distanță de numai 12-18 mile marine de țărmul Libiei.

Conform ultimelor date, de la începutul anului au debarcat în Italia peste 40.000 de migranți, majoritatea proveniți din statele Africii Subsahariene. Libia continuă să fie lipsită de o autoritate statală funcțională, guvernul de la Tripoli recunoscut de ONU având controlul numai asupra unei părți a teritoriului țării, în timp ce facțiunile armate rivale continuă să își dispute supremația.

În acest context, după înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în anul 2011, sute de mii de migranți africani au traversat Libia pentru a ajunge Europa pe ruta Mediteranei Centrale, iar naufragiile provocate de starea precară a ambarcațiunilor, pe care în plus traficanții le încarcă până la refuz, s-au soldat cu mii de victime.

Citește totul despre:

Comentarii