20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFara vaccinul impotriva tuberculozei, mamele si bebelusii stau izolati la domiciliu

Fara vaccinul impotriva tuberculozei, mamele si bebelusii stau izolati la domiciliu

Cum vaccinarea BCG este suspendata de ceva vreme, bebelusii si mamele acestora incearca sa stea izolati acasa, deci sa evite contactul cu multimea. Evident, o asemenea masura este provizorie pana cand se va relua productia de vaccin BCG, anuntata pentru luna aprilie, iar  bebelusii vor fi imunizati.

Solutia de a fi vaccinati copiii la nastere, in maternitate, desi pare depasita, avand in vedere ca a fost abandonata in restul statelor din Uniunea Europeana, trebuie sa fie inca pastrata in Romania. si nu din motivul ca ar dori cineva sa produca astfel de vaccinuri, ci din cauza ca in tara noastra numarul cazurilor de tuberculoza este inca foarte ridicat. Datele statistice arata ca in Romania avem in jur de 110 cazuri de persoane bolnave de tuberculoza la 100.000, deci suntem inca o tara puternic afectata de aceasta boala. In aceste conditii, toata lumea – specialisti romani, dar si din Organizatia Mondiala a Sanatatii – opineaza ca in Romania trebuie inca pastrata aceasta vaccinare a nou-nascutilor. Astfel, copiii pana la varsta de 3 ani sunt feriti de forme grave de tuberculoza, de-a dreptul mortale.

 

Chiar si cu aceasta vaccinare obligatorie la nastere, in maternitate, Romania continua sa fie pe prima pozitie in Europa la mortalitatea copiilor cu varste intre 1 si 3 ani din cauza formelor grave de TBC. Decesele sunt inregistrate indeosebi in randul bebelusilor care nu au fost imunizati la nastere din diverse motive: nu au fost nascuti la maternitate, fac parte din secte care refuza vaccinarea, apartin etniei rome etc. Astfel, reluarea productiei de vaccin BCG este absolut indispensabila. Din pacate, acest lucru nu se va putea intampla mai devreme de luna aprilie, dupa cum anunta Ministerul Sanatatii. Reamintim ca Institutului Cantacuzino din Bucuresti, producatorul vaccinului  respectiv, i s-a retras din 8 februarie autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile. Pentru reautorizarea de catre Agentia Nationala a Medicamentului, Institutul Cantacuzino a pregatit o serie de masuri pe care trebuie sa le prezinte Ministerului Sanatatii.

 

Pana la vaccinarea bebelusilor contra tuberculozei, cea mai buna solutie ramane insa izolarea acasa. Spre exemplu, la Resita, unde vaccinarea impotriva tuberculozei este suspendata de mai bine de o luna din cauza expirarii dozelor de vaccin, mamele cu bebelusi stau izolate in casele lor.
De la inceputul acestui an, la maternitatea spitalului din oras s-au nascut aproape 200 de copii, iar aproape jumatate din acestia au ramas neimunizati. Situatia este destul de grava, tinand cont de faptul ca bebelusii sunt foarte sensibili la o asemenea boala. In aceste conditii, medicii le recomanda mamicilor sa nu permita contactul celor mici cu alte persoane pana la efectuarea vaccinului.

Doctorul primar Zoltan Babics, seful Sectiei Nou-Nascuti din Spitalul Judetean Resita, spune ca "este o situatie pe care nimeni nu si-o doreste. Cel mai grav este ca oamenii nu au de unde sa faca rost de vaccin, fiindca asa ceva nu se gaseste la farmacie. Ce am avut noi aici in spital a expirat pe 10 ianuarie. Acum asteptam sa vedem de unde primim. Cel mai bine este ca cei mici sa fie izolati de straini, fiindca, daca se infecteaza degeaba, sunt vaccinati mai tarziu, deoarece vaccinarea se poate face pana la 10 luni".
Alina C., mamica unui bebelus aflat intr-o astfel de situatie, este de parere ca, "din nefericire, suntem intr-o situatie de care rad si cei din lumea a treia. Nu este posibil ca in anul 2010 sa ne confruntam cu asa ceva. Este o rusine ce se intampla in Sanatatea din Romania".

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă