12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalPolonia a confiscat clădirea liceului rus din Varșovia

Polonia a confiscat clădirea liceului rus din Varșovia

Polonia a confiscat sâmbătă clădirea liceului rus din Varșovia, informează AFP. “Această clădire va aparţine de acum încolo primăriei din Varşovia”, a declarat telefonic agenţiei purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de externe.

El a precizat că a fost o procedură de confiscare de către un executor judecătoresc, în numele municipalităţii capitalei.

Ambasadorul rus la Varşovia, Serghei Andreev, a declarat agenţiilor de presă de stat din Rusia, preluate de Reuters, că Moscova va înainta un protest diplomatic oficial. El a apreciat că acţiunea a încălcat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, deşi Polonia susţine că era îndreptăţită să efectueze confiscarea. “Astăzi, autorităţile poloneze au decis să acţioneze în forţă, deşi aceasta este o clădire diplomatică, clădirea unei şcoli”, a spus Andreev, citat de agenţia TASS, conform agerpres.ro.

RIA a consemnat afirmaţia diplomatului că se aşteaptă ca Moscova să ia în considerare eventuale retorsiuni.

Lukasz Jasina, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Varşovia, a afirmat că “este dreptul ambasadorului să înainteze acest protest. Până acum, nu ştim dacă a făcut sau nu asta, aşteptăm”. El a adăugat că “opinia noastră, care a fost confirmată de instanţe, este că această proprietate aparţine statului polonez şi a fost ocupată de Rusia ilegal”.

Polonia a confiscat clădirea liceului rus din Varșovia, după ce în urmă cu un an a fost confiscat și un obiectiv diplomatic rusesc

AFP nu a reuşit să o contacteze pe purtătoarea de cuvânt a primăriei.

Poliţia a comunicat că doar a asistat la procedură şi a refuzat să facă orice comentariu.

Primăria din Varşovia confiscase în urmă cu un an şi un fost obiectiv diplomatic rusesc, care făcea obiectul unui litigiu între Polonia şi Rusia, reaminteşte AFP. Clădirile cu zece etaje construite în sudul capitalei poloneze în anii 1970, folosite în trecut de diplomaţii sovietici şi numite de localnici “cuib de spioni”, au fost oferite Ucrainei invadate de forţele ruse.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă