13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalFBI a găsit peste 11.000 de dosare guvernamentale în casa lui Trump...

FBI a găsit peste 11.000 de dosare guvernamentale în casa lui Trump din Florida

FBI a recuperat peste 11.000 de documente guvernamentale și fotografii în timpul percheziției din 8 august la proprietatea din Florida a fostului președinte Donald Trump, precum și 48 de dosare goale etichetate ca fiind “clasificate”, potrivit unor documente judiciare care au fost desecretizate vineri, scrie Reuters.

Desecretizarea de către judecătoarea districtuală Aileen Cannon din West Palm Beach a avut loc la o zi după ce aceasta a ascultat argumentele avocaților lui Trump și ale celor doi procurori de top ai Departamentului de Justiție pentru contrainformații cu privire la oportunitatea de a numi un expert special care să efectueze o analiză a privilegiilor materialelor confiscate la cererea lui Trump.

Cannon nu s-a pronunțat imediat cu privire la numirea unui expert special, dar a declarat că va fi de acord să desecretizeze două dosare depuse de Departamentul de Justiție.

Fostul procuror general al SUA, William Barr, care a fost numit de Trump, a pus la îndoială utilitatea unei astfel de numiri.

“Cred că în acest stadiu, din moment ce FBI a trecut deja prin documente, este o pierdere de timp”, a declarat Barr într-un interviu la Fox News.

Barr, care a părăsit postul la sfârșitul lunii decembrie 2020, l-a sfidat pe Trump prin faptul că nu a susținut afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile prezidențiale din acel an i-au fost furate.

În interviu, Barr a adăugat că nu vede niciun “motiv legitim” pentru ca Trump să aibă documente la proprietatea sa din Florida dacă acestea erau clasificate.

El a adăugat: “Sincer, sunt sceptic în legătură cu această afirmație a lui Trump că ‘am declasificat totul’. Pentru că, sincer, cred că este extrem de improbabil și, în al doilea rând, dacă el a stat pe zeci de cutii fără să știe cu adevărat ce se află în ele și a spus ‘Prin prezenta, declasific tot ce se află aici’, ar fi un abuz, ar arăta o astfel de nepăsare încât este aproape mai rău decât să ia documentele în sine”.

Documentele cu marcaje “classified” erau uneori amestecate cu alte articole, cum ar fi cărți, reviste și tăieturi de ziare.

De asemenea, au descoperite cadouri și articole de îmbrăcăminte nespecificate.

Dintre cele peste 11.000 de documente și fotografii guvernamentale, 18 erau etichetate ca fiind “strict secrete”, 54 erau etichetate “secrete” și 31 erau etichetate “confidențiale”, potrivit unei numărători Reuters a inventarului guvernului.

“Top secret” este cel mai înalt nivel de clasificare, rezervat celor mai bine păstrate secrete ale țării.

Existau, de asemenea, 90 de dosare goale, dintre care 48 erau marcate “clasificat”, în timp ce altele indicau că ar trebui returnate secretarului de stat major.

Nu este clar de ce dosarele erau goale sau dacă lipsea ceva din ele.

Celălalt document care a fost desigilat reprezintă un document de trei pagini al Departamentului de Justiție care actualizează instanța cu privire la stadiul revizuirii de către echipa sa de investigație a documentelor confiscate.

În acest document, datat 30 august, se precizează că anchetatorii au finalizat o analiză preliminară a materialelor confiscate și că vor continua investigațiile și vor intervieva mai mulți martori.

Investigația penală a Departamentului de Justiție ar putea fi pusă pe pauză dacă Cannon va fi de acord să numească un expert special care să intervină și să efectueze o revizuire independentă a documentelor confiscate de către o terță parte.

Cu toate acestea, Cannon a semnalat la audierea de joi că ar putea fi dispusă să permită oficialilor americani din domeniul informațiilor să continue să examineze materialele ca parte a evaluării prejudiciilor aduse securității naționale, chiar dacă va fi numit un expert special.

Departamentul de Justiție a declarat anterior, în dosare depuse în instanță, că are dovezi că documentele clasificate au fost ascunse în mod deliberat FBI-ului atunci când acesta a încercat să le recupereze din casa lui Trump în iunie.

Departamentul de Justiție se opune, de asemenea, numirii unei persoane speciale, spunând că documentele în cauză nu îi aparțin lui Trump și că acesta nu poate pretinde că sunt acoperite de privilegiul executiv, o doctrină juridică care poate fi folosită pentru a proteja unele comunicări prezidențiale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....
Ultima oră
Pe aceeași temă