Aproape 70 la sută dintre români doresc unirea cu Basarabia. Această opțiune este ilustrată de un recent sondaj de opinie, intitulat „Barometrul Securității Naționale”.
Sondajul arată că 68,7 la sută dintre cetățenii României ar dori unirea cu Basarabia și ar accepta, pentru atingerea acestui scop, să susțină un partid cu opinii radicale.
Cetățenii români ar fi dispuși să susțină “un partid anti-sistem (chiar cu potențial radical)”, indică sondajul. Sondajul este intitulat „Barometrul Securității Naționale”.
“Referitor la temele prin prisma cărora românii ar susține un partid anti-sistem (chiar cu potențial radical), cele mai acceptabile pentru publicul nostru sunt: unirea cu Basarabia (68,7%), ideea de partid declarat creștin și susținător al Bisericii (61,6%), opoziția față de vaccinarea obligatorie (54,1%), ideea că românii sunt discriminați în Europa (54,1%)”, anunță autorii sondajului.
În schimb, pentru cei chestionați, “o temă extrem de nepopulară ar fi ieșirea României din UE”. Doar 14,3 la sută dintre cei chestionați ar susține un partid care ar urmări ieșirea României din UE.
Sondajul este realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI) și de LARICS (Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică).
Aproape 70 la sută dintre români doresc unirea cu Basarabia
Acum două luni, o delegație din Republica Moldova condusă de Igor Grosu, liderul Parlamentului, a fost la București. Delegația venea să participe la deschiderea sesiunii Parlamentului României.
Vizita se realiza la invitația președintelui de atunci al Camerei Deputaților, Ludovic Orban. El avea, încă, o poziție stabilă în partidul aflat la putere, PNL.
„Acţiunea îşi propune consolidarea relației privilegiate și reconfirmarea dorinţei celor două ţări de a încuraja cooperarea în vederea proiectelor comune de interes major”
Ludovic Orban,
Fost președinte al Camerei Deputaților
Igor Grosu este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care o susține pe șefa statului, Maia Sandu. Imediat după ce a preluat conducerea Parlamentului la Chișinău, Igor Grosu a avut o discuție prin telefon cu Ludovic Orban. Ei au stabilit că relațiile bilaterale vor urca “la cel mai înalt nivel de cooperare de la Independenţă încoace”.
“România a fost şi rămâne un susţinător al proceselor democratice din Republica Moldova şi a venit mereu în ajutorul cetăţenilor noştri în cele mai dificile momente”
Igor Grosu,
Președintele Parlamentului Republicii Moldova
Partidul Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu și al lui Igor Grosu, este cel care deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, după alegerile din anul 2021.
Orice tentativă de unire a Republicii Moldova cu România trebuie să fie acceptată de cetățenii și de Parlamentele ambelor țări.
Sentimentele pro – occidentale sunt în creștere și în Republica Moldova, lucru demonstrat inclusiv de ultimele alegeri de la Chișinău. În decembrie 2020, Maia Sandu a câștigat alegerile pentru funcția de șef al statului. Apoi, la mijlocul anului 2021, partidele de stânga și filo – ruse au pierdut majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova.
Cetățenii Republicii Moldova sunt mai rezervați în chestiunea unirii
Apropierea Republicii Moldova de Occident nu înseamnă automat și o unire cu România. La un chestionar organizat în Republica Moldova, mulți cetățeni au spus că ar conta oricând pe sprijinul României. Totuși, acei cetățeni au fost rezervați când au fost întrebați dacă își doresc unirea cu România.
Barometrul Securității Naționale, realizat în România, a abordat și alte subiecte decât relația cu Republica Moldova. Despre unele dintre aceste subiecte, ziarul “România liberă” deja a relatat.
Sondajul arată că pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care se bucură de foarte mare încredere din partea românilor (Armată, Biserică) și celelalte instituții publice.
Conform Barometrului, cele mai mari amenințări la adresa Uniunii Europene sunt criza economică, pandemia, migrația din afara UE precum și neînțelegerile dintre unele țări membre.
Marile amenințări pentru România par a fi criza economică, corupția, pandemia și incompetența clasei politice.
„Barometrul Securității Naționale” este realizat în România în cooperare cu Departamentul de Stat de la Washington. Sondajul este menit să determine percepțiile românilor asupra pandemiei și despre problemele de securitate națională și globală.