18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialUn sfert de veac cu Teatrul Masca

Un sfert de veac cu Teatrul Masca

Teatrul Masca, îndrumat de actorul și regizorul Mihai Mălaimare, sărbătorește, în luna mai, 25 de ani de existență. Vrând să marcheze acest moment, TVR 2 vă propune să vizionați azi, de la ora 20.05 spectacolul „Cafeneaua“, inspirat de commedia dell’ arte. În rolul principal îl puteți vedea chiar pe Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca.

Teatrul Masca, înființat la 24 mai 1990, este condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare, care, renunțând la poziția de angajat al Teatrului Național din București, s-a decis să navigheze pe apele furtunoase ale teatrului independent, exploatând mijloacele de expresie care au asigurat succesul teatrului popular, de stradă, din Evul Mediu până în zilele noastre. Trupa Teatrului Masca și-a dorit de atunci, în afară de un sediu propriu, un drum personal și un public cât mai larg.

A ales, după cum spun chiar membrii trupei pe blogul teatrului, „două direcții principale: prima este cea a teatrului de stradă (undepaleta de spectacole pleacă de la clovni, commedia dell’ arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.), având actori cu mijloace de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomimă, living statues, mânuire marionete mari de 2 metri, dans, cântat live, acrobație etc.; a doua este cea a spectacolelor de interior, cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N.V. Gogol, G.G. Marquez, E. Briusov, J.L. Borjes) apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu minimum de dialog, actorul fiind pilonul central, depozitarul unic al misterului teatral“.

„De la o vreme eu simt/Că se ivește iubirea/Credeți-mă că nu mint/Aștept să-mi găsesc fericirea“, cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din fața Fontana di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell’ arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella (Cosmin Creţu), Arlecchino (Valentin Mihalache), Capitano (Aurel Sorin Sandu), Pedrolino (Andrei Drăgulescu), își bea cafeaua de dimineață. În fața celor șase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspirație pentru poeți, respirație pentru îndrăgostiți.

Aceasta este premisa piesei „Cafeneaua“, scrisă și regizată de Mihai Mălaimare, pusă în scenă cu trupa Teatrului Masca, și care oferă o adevărată demonstrație a mijloacelor de comunicare teatrală pe care le deține – teatru de gest, pantomimă și expresie corporală. Actorii cântă live pe muzica lui Paul Urmuzescu, dansează în coregrafia inspirată a lui Ion Tugearu, jonglează, sunt acrobați, se duelează sub îndrumarea cascadorului Ion Albu, mânuiesc marionete sau fac pantomimă.

„Cafeneaua îţi dă întâlnire la fântâna fermecată unde laşi un bănuţ ca să te-ntorci mereu, fie mai sărac, fie mai bogat, în gânduri, idei, dorinţe. Şi capeţi, neapărat, ceea ce vrea fiecare: iubire. De la cel mai mic dintre ei, actorii – îi veţi cunoaşte acolo – până la tartorul mafiot, sunt nemuritorii Commediei dell’arte, ce-au stat prăfuiţi în culise ani mulţi şi care sunt scoşi în zilele noastre de graţie, din nou, la luminile rampei. Cei de totdeauna şi totuşi nou-nouţi, cu caracterele îmblânzite de o trecătoare, mai completă şi mai complexă decât ei toţi“, scria Corina Andronic.

Difuzarea spectacolului este urmată, la ora 21.30, de documentarul TV, realizat de Nicolae Cozma, „Cele 25 de fețe ale Teatrului Masca“, ce aruncă o privire în culisele și istoria teatrului.

„Născut din iubire pentru artă, mișcare și gest, de 25 de ani, de când a luat ființă, Teatrul Masca a fost definit de verbul «a căuta», a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă“, ne spune realizatorul.

Filmul dezvăluie elementele speciale ale unui parcurs tumultuos, cu ajutorul materialelor din arhiva TVR și, inedit, ale arhivei Teatrului Masca. Documentarul este difuzat la aceeași oră și pe TVR HD.

”Născut din iubire pentru artă, mișcare și gest, de 25 de ani, de când a luat ființă, Teatrul Masca a fost definit de verbul «a căuta», a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă.“, a declarat Nicolae Cozma, realizator TV. 

Cele mai citite

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

Ambasada Rusiei susține că niciun angajat al ei n-a primit “materiale” de la românul arestat

Ambasada Rusiei în România susține că niciun angajat al ei n-a primit "materiale" de la românul care a fost arestat sub acuzația de trădare. Drept...
Ultima oră
Pe aceeași temă