26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialArmata ucraineana în stare de alertă

Armata ucraineana în stare de alertă

Armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă, a anunţat sâmbătă preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, la scurt timp după votul din parlamentul rus ce autorizează “recurgerea la forţele armate” în Ucraina.

Preşedintele ucrainean s-a exprimat după o reuniune a consiliului de securitate şi apărare naţională, în timp ce situaţia se degradează rapid în Crimeea, peninsula rusofonă a Ucrainei pradă tensiunilor separatiste, notează AFP.
Anterior, Partidul naţionalist ucrainean Svoboda şi gruparea radicală Pravîi Sector (Sectorul de Dreapta) aflate în prima linie a protestelor din Ucraina, au făcut sâmbătă un apel la ‘mobilizare generală’, după aprobarea de către Rusia a ‘recurgerii la forţă’ armată în Ucraina.

‘Este război! Societatea ucraineană trebuie să se mobilizeze la maximum’, a spus Svoboda într-un comunicat, recomandând preşedintelui interimar Olexandr Turcinov să considere ţara ‘în stare de război’ şi să ‘iniţieze mobilizare generală’.

Pravîi Sector, grup aflat în prima linie în confruntările sângeroase dintre manifestanţi şi poliţie de la Kiev din ultimele săptămâni, şi-a chemat susţinătorii să ‘se mobilizeze şi să se înarmeze de urgenţă’ în contextul intervenţiei Moscovei.

Cele două mişcări au asigurat paza baricadelor în timpul celor trei luni de proteste din centrul Kievului, soldate cu o baie de sânge (aproape 100 de morţi) şi cu destituirea, săptămâna trecută, a preşedintelui Viktor Ianukovici.

Mai mulţi membri ai partidului Svoboda, reprezentat în Parlament, fac parte din guvernul de tranziţie numit în cursul acestei săptămâni.

Cele mai citite

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă