16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAldineIon Iliescu nu fost la audierile Comisiei LIBE. La ce tehnică modernă...

Ion Iliescu nu fost la audierile Comisiei LIBE. La ce tehnică modernă a recurs pentru a se scuza că nu a venit

Ion Iliescu, fostul președinte al României, nu a venit, vineri, la întâlnirea solicitată de membrii Comisiei LIBE a Parlamentului European, care se află la Bucureşti, pentru a se informa în legătură cu presupusele închisori CIA, transmiţându-le acestora un e-mail prin care îşi cerea scuze, informează Mediafax.

“Fostul preşedinte român ne-a trimis ieri un e-mail prin care şi-a cerut scuze că nu ne-a putut primi şi în care şi-a explicat în detaliu poziţia”, a precizat Tanja Fajon, membră a delegaţiei Comisiei pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European, după o întâlnire cu membri ai Comisiei de apărare din Senat.

De la izbucnirea scandalului, autorităţile române au negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.

În aprilie, ”Der Spiegel” a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Ulterior, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris pe blog că e ”neplăcut suprins” de modul în care au fost reflectate afirmaţiile sale pentru ”Der Spiegel”, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România, închisoare unde s-ar fi aplicat tehnici precum tortura.

El a mai susţinut că, dacă ar fi ştiut ”ce destinaţie are facilitatea solicitată de partea americană” ar fi luat, ”cu siguranţă”, o altă decizie.

Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă