22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialOpoziţia din Ucraina vrea modificări pentru reducerea atribuţiilor preşedintelui

Opoziţia din Ucraina vrea modificări pentru reducerea atribuţiilor preşedintelui

Opoziţia proeuropeană din Ucraina solicită modificări constituţionale pentru limitarea atribuţiilor preşedintelui, în contextul negocierilor pentru depăşirea gravei crize politice, relatează Mediafax.

Liderii opoziţiei cer Parlamentului ucrainean revenirea la foste prevederi constituţionale, o situaţie care ar conduce la reducerea statutului preşedintelui la unul onorific.

Citeşte şi: Ucraina: Opozanţii au manifestat în faţa filialei Deutsche Bank de la Kiev

Opoziţia cere ca preşedintele să nu mai poată decide numirea prim-ministrului şi a guvernatorilor regionali.

“Una dintre soluţii ar fi redistribuirea atribuţiilor deţinute de autorităţi”, a explicat unul din liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

“Trebuie să facem modificări rapid şi să revenim la constituţia din 2004, pentru a reduce puterile preşedintelui”, a declarat liderul naţionalist Oleh Tiahnibok.

Citeşte şi: SUA, discuţii cu UE despre un acordarea unui ajutor financiar Ucrainei

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Cele mai citite

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...

Apel pentru justiție în dosarele crimelor de genocid și fratricid din 22-30 decembrie 1989 și 13-15 iunie 1990

Următorul document se adresează președintelui României Klaus Iohannis, liderilor coaliției de guvernare Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și ministrului Justiției Alina Gorghiu. Către Președintele României...

Un influencer din Dubai a fost amendat cu 1.800 de euro

Autoritățile au prins o femeie că a navigat cu o barcă pneumatică pe un țărm interzis după ce a postat chiar ea videoclipuri despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă