31.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialHodorkovski, în vizită în Israel

Hodorkovski, în vizită în Israel

Fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a petrecut zece ani la închisoare în Rusia, se afla vineri în Israel, unde efectuează o “vizită privată”, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP, conform Mediafax.

“Este vorba despre o vizită privată”, a declarat pentru AFP David Krikler, confirmând informaţii de presă.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat motivele acestei vizite.

Potrivit Tages-Anzeiger, care citează agenţia germană DPA, fostul patron al grupului petrolier Iukos, graţiat recent de către preşedintele rus Vladimir Putin, se află în Israel pentru a se întâlni cu un fost partener comercial.

Citeşte şi: Fostul magnat rus, Mihail Hodorkovski, a ajuns în Elveţia

Krikler nu a oferit o dată pentru întoarcerea în Elveţia a lui Hodorkovski.

Graţiat, spre surpriza generală, pe 20 decembrie, de către preşedintele rus Vladimir Putin, după zece ani de încarcerare, Hodorkovski a primit o viză pentru Germania, o ţară a acţionat în culise pentru eliberarea acestuia.

Însă pe 5 ianuarie a părăsit Berlinul, pentru a se întâlni cu soţia şi unii dintre copii în Elveţia, unde a obţinut o viză Schengen care îi permite să circule în cadrul celor 26 de state europene membre, inclusiv în Elveţia, timp ce trei luni.

Citeşte şi: Putin, un jucător politic fără scrupule

Potrivit mai multor publicaţii elveţiene, soţia şi cei doi fii ai lui Hodorkovski locuiesc în apropierea oraşului Montreux. Însă purtătorul său de cuvânt nu a confirmat acest lucru.

Arestat în 2003, el a fost condamnat în 2005 şi 2010 pentru fraudă fiscală, escrocherie, furt de petrol şi spălare de bani, acuzaţii pe care numeroşi observatori occidentali le-au considerat arbitrare şi folosite ca instrumente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă