22.9 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialAlina Bica a scăpat de arestul preventiv

Alina Bica a scăpat de arestul preventiv

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica urmează să fie eliberată din Penitenciarul Târgșor, după ce judecătorii au decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arest la domiciliu. Decizia judecătorilor de la ÎCCJ este definitivă și va fi pusă în aplicare în cursul serii de luni. 

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost plasați în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile, în dosarul în care cei doi sunt acuzați de corupție.

Citeșe și: ​Alina Bica și Șerban Pop, în arest la domiciliu

Alina Bica și Șerban Pop au fost arestați preventiv pe 2 septembrie, fosta șefă a DIICOT fiind acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, iar fostul șef al ANAF de complicitate la dare de mită.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistență juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă și suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

Citește și: Dosarul ANRP: Alina Bica cere audierea Elenei Udrea

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit 17.500 de euro prin intermediul consilierului său, Ionuț Mihăilescu (martor în cauză), din totalul sumei de 20.000 euro primiți de acesta din urmă de la Șerban Pop.

DNA susține că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul celor 230.000 euro dați de Horia Simu lui Șerban Pop în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

Citeșe și: Alina Bica, din nou în Penitenciarul Târgşor

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

 

Cele mai citite

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European. Se vor discuta candidaturile pentru președinția Consiliului și a Comisiei Europene

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la reuniunea informală a Consiliului European în care se vor discuta candidaturile pentru principalele funcții europene. Reuniunea din 17 iunie...

Bacalaureat 2024. Astăzi este proba orală la Limba română

Examenul de Bacalaureat 2024 începe în ziua de luni, 17 iunie, prima probă fiind proba orală la Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidaţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă