32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCRIZĂ SIRIA. Grupare transfrontalieră de trafic de refugiaţi, spartă în România

CRIZĂ SIRIA. Grupare transfrontalieră de trafic de refugiaţi, spartă în România

O grupare de traficanţi de migranţi care acţiona pe teritoriul mai multor ţări a fost descoperită şi destructurată în România. Reţeaua racola sirieni refugiaţi de pe teritoriul Turciei şi-i trimiteau în Germania.

Gruparea este formată din 30 de persoane, cetăţeni români, turci, bulgari, sirieni, irakieni şi germani, specializaţi în traficul de migranţi de origine siriană către state din Uniunea Europeană.  Fiecare traficant trebuia să plătească până la 8.000 de euro sau dolari pentru a ajunge în UE.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au colaborat cu SRI pentru descoperirea tuturor mebrilor grupului.

Cum acţionau traficanţii

Din cercetările efectuate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că membrii grupului infracţional organizat au racolat migranţi sirieni, refugiaţi pe teritoriul Republicii Turcia în contextul situaţiei existente în Siria, organizând transportul acestora, pe rută maritimă şi terestră, cu predilecţie către Germania.

Migranţii erau transportaţi cu ambarcaţiuni pe Marea Neagră şi ulterior cu autotrenuri sau microbuze către ţările de destinaţie vizate.

Învinuiţii sunt suspectaţi că au racolat şi călăuzit în această modalitate aproximativ 100 de migranţi, preţul plătit de fiecare persoană putând ajunge până la 8. 000 Euro/USD.

Gruparea a fost spartă după ce, luni, pe raza judeţului Bihor, într-un autotren aflat în trafic, procurorii DIICOT au depistat 12 persoane de origine siriană, dintre care 5 minori, intrate ilegal în România cu ajutorul a 9 membri ai grupării, care intenţionau să ajungă în ţări din Europa de Vest prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 16 persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările sunt efectuate cu sprijinul Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni.

Procurorii DIICOT cooperează în instrumentarea cauzei cu autorităţile judiciare bulgare şi germane.

Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă