30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCRIZĂ SIRIA. Grupare transfrontalieră de trafic de refugiaţi, spartă în România

CRIZĂ SIRIA. Grupare transfrontalieră de trafic de refugiaţi, spartă în România

O grupare de traficanţi de migranţi care acţiona pe teritoriul mai multor ţări a fost descoperită şi destructurată în România. Reţeaua racola sirieni refugiaţi de pe teritoriul Turciei şi-i trimiteau în Germania.

Gruparea este formată din 30 de persoane, cetăţeni români, turci, bulgari, sirieni, irakieni şi germani, specializaţi în traficul de migranţi de origine siriană către state din Uniunea Europeană.  Fiecare traficant trebuia să plătească până la 8.000 de euro sau dolari pentru a ajunge în UE.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au colaborat cu SRI pentru descoperirea tuturor mebrilor grupului.

Cum acţionau traficanţii

Din cercetările efectuate în cauză se conturează suspiciunea rezonabilă că membrii grupului infracţional organizat au racolat migranţi sirieni, refugiaţi pe teritoriul Republicii Turcia în contextul situaţiei existente în Siria, organizând transportul acestora, pe rută maritimă şi terestră, cu predilecţie către Germania.

Migranţii erau transportaţi cu ambarcaţiuni pe Marea Neagră şi ulterior cu autotrenuri sau microbuze către ţările de destinaţie vizate.

Învinuiţii sunt suspectaţi că au racolat şi călăuzit în această modalitate aproximativ 100 de migranţi, preţul plătit de fiecare persoană putând ajunge până la 8. 000 Euro/USD.

Gruparea a fost spartă după ce, luni, pe raza judeţului Bihor, într-un autotren aflat în trafic, procurorii DIICOT au depistat 12 persoane de origine siriană, dintre care 5 minori, intrate ilegal în România cu ajutorul a 9 membri ai grupării, care intenţionau să ajungă în ţări din Europa de Vest prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 16 persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.

Cercetările sunt efectuate cu sprijinul Centrului de Supraveghere şi Control al Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni.

Procurorii DIICOT cooperează în instrumentarea cauzei cu autorităţile judiciare bulgare şi germane.

Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă