27.7 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialUn desert descoperit din greșeală: Vulcan de ciocolată

Un desert descoperit din greșeală: Vulcan de ciocolată

Această reţetă, cunoscută sub numele de Lava Cake, a fost descoperită din greşeală de bucătarul Jean-Georges Vongerichten din New York, în 1987. El a pregătit un chec cu ciocolată pe care l-a scos mai devreme din cuptor, iar când l-a tăiat ciocolata fierbinte a curs exact ca lava din vulcan. Rezultatul a fost delicios, iar reţeta s-a răspândit în toată lumea.

INGREDIENTE

  • 180 g ciocolată (cu lapte sau amăruie, după gust)
  • 100 g unt
  • un sfert de cană de făină
  • o jumătate de cană de zahăr pudră
  • esenţă de vanilie
  • două ouă întregi
  • două gălbenuşuri
  • un praf de sare
  • îngheţată şi frişcă pentru garnitură

MOD DE PREPARARE

Mai întâi porneşte cuptorul să se încălzescă. Dacă ai cuptor modern, potriveşte-l la 200 de grade, dacă ai unul mai vechi, dă focul la maximum.

Apoi, pune ciocolata la topit. Poţi face asta şi la cuptorul cu microunde, dar preferabil ar fi să foloseşti un bol aşezat deasupra unui vas cu apă fierbinte, pe foc foarte mic. Rupe ciocolata în bucăţi cât mai mici şi pune-o în bol împreună cu untul. Amestecă des, ca să se omogenizeze compoziţia.

Cu ingredientele enumerate mai sus ar trebui să-ţi iasă opt prăjiturele, dacă foloseşti formele de brioşe care există în comerţ. Unge, deci, cu unt opt astfel de forme şi lasă-le deoparte.

Într-un vas, bate bine cu mixerul cele două ouă întregi, cele două gălbenuşuri, praful de sare, vanilia şi zahărul pudră, până obţii o cremă groasă. Adaugă, treptat, ciocolata topită, amestecând continuu. Apoi pune şi făina în ploaie, continuând să amesteci.

Toarnă compoziţia în formele pregătite, aşază-le pe o tavă şi dă-le la cuptor. Dacă ai unul modern, fixează-l la 180 de grade, iar dacă aragazul e vechi, potriveşte-l între mijlociu şi maximum. Lasă prăjiturile cam 15 minute, dar verifică-le din când în când. Apoi, scoate-le din cuptor şi răstoarnă-le uşor pe farfurii. Pudrează-le cu puţin zahăr.

Se servesc fierbinţi şi sunt şi mai delicioase dacă cu îngheţată şi frişcă alături şi le poţi decora cu fructe.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă