18.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialDenunţ penal la DNA legat de posibila falsificare a semnăturilor de pe...

Denunţ penal la DNA legat de posibila falsificare a semnăturilor de pe listele de susţinere a candidaţilor, între care Predoiu, Turcescu, Firea şi Piedone

Asociaţia civică Iniţiativa România a depus, luni, la DNA, un denunţ privind posibila săvârșire a infracțiunilor de fals şi uz de fals, în legătură cu strângerea de semnături pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, primăriile de sector și consiliile locale de sector. Denunțul a fost depus la Direcția Națională Anticorupție.

Tot luni, asociaţia a depus o cerere la Biroul Electoral Central, Biroul Electoral Municipal și birourile electorale de sector pentru verificarea autenticității semnăturilor de pe listele de susținători pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Organizaţia civică Iniţiativa România explică într-un comunicat că mulţi dintre candidaţi nu puteau aduna semnăturile necesare pe listele de susţinere, dacă ar fi respectat legile în vigoare.

“Potrivit investigațiilor, informațiilor și declarațiilor publice, termenelor foarte scurte de strângere a semnăturilor de susținere a candidaților (de 2-3 zile, în unele cazuri) există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute și folosite cu încălcarea legii, prin fals și uz de fals și folosirea influenței politice a unor persoane cu funcții de conducere în partide. De exemplu:

a)     Pentru ca domnul Cătălin Predoiu și doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Național Liberal a strâns cel puțin 7334 de semnături pe zi, ceea ce ar însemna circa 16 semnături pe minut, prespunând că s-a lucrat continuu.

b)    Domnul Cristian Popescu Piedone a folosit date personale și semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susținători ai candidaturii sale. În plus, după decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături, adică aproape 234 de semnături pe oră, în condițiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative.

c)   Partidul Social Democrat are acces la și folosește în folos propriu datele personale ale cetățenilor cu drept de vot. Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentința nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (și, ulterior, prin decizie definitivă). Strângerea de semnături pentru candidații PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere anunțate și promovate public. Nu au existat foarte multe informații publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deși la nivelul municipiului București sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care își depune liste complete de candidați la primării și consilii locale.

d)      Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puțin 9000 de semnături pe zi, adică 1125 de semnături pe oră în zile de week-end.

Pentru a asigura respectarea legii precum și evitarea oricăror suspiciuni asupra echității și corectitudinii procesului electoral, instituțiile statului trebuie să verifice individual și specific autenticitatea semnăturilor depuse pentru susținerea candidaților la alegerile locale din București, indiferent cine ar fi aceștia”, încheie Inițiativa România.

 

Cele mai citite

Guvernul declară război total evaziunii fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se demarează un Program Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale până în 2030. Aceste măsuri sunt...

Comisia Europeană a aprobat planul de aplicare a Pactului privind migrația și azilul

Planul comun al țărilor UE pentru punerea în aplicare a Pactului privind migrația și azilul a fost adoptat, la data de 12 iunie 2024,...

Terminalul cargo de la Aeroportul Oradea, finalizat

Terminalul cargo de la Aeroportul Oradea a fost finalizat. Proiectul este rezultatul unui parteneriat public-privat, Consiliul Judeţean Bihor punând la dispoziţie terenul în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă