30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialO fostă Miss Turcia a fost condamnată la închisoare pentru insulte la...

O fostă Miss Turcia a fost condamnată la închisoare pentru insulte la adresa lui Erdogan

O fostă Miss Turcia, Merve Buyuksarac, a fost condamnată marţi la un an şi două luni de închisoare cu suspendare pentru că a postat pe contul său de Instagram un poem satiric care conţinea insulte la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a indicat presa locală, preluată de AFP şi Agerpres .

Merve Buyuksarac, de 27 de ani, fusese încoronată Miss Turcia în 2006. 
Tânăra a fost acuzată că a publicat o versiune a imnului naţional al Turciei care conţinea insulte la adresa preşedintelui Erdogan în 2014, atunci când acesta era prim-ministru. 
Buyuksarac a fost condamnată de un tribunal din Istanbul pentru insultarea unei “personalităţi a statului”, însă executarea sentinţei a fost amânată, a indicat agenţia de ştiri Dogan. 
Arestată pentru scurt timp în ianuarie 2015, fosta Miss a admis în faţa anchetatorilor că a postat pe Instagram o parte a unui text publicat într-un săptămânal satiric, dar a subliniat că “nu a vrut” să-l insulte pe preşedinte. 
Cu toate acestea, avocaţii lui Erdogan au susţinut însă că postarea nu intră în “cadrul libertăţii de exprimare” şi depăşeşte “limitele criticii”, “umilindu-l” pe preşedinte, potrivit Dogan. 
Procesele pentru insultă la adresa lui Erdogan s-au înmulţit de la alegerea sa în funcţia de şef al statului. Circa 2.000 de procese penale au fost deschise împotriva unor persoane pentru insultarea preşedintelui, printre acestea numărându-se artişti, jurnalişti dar şi persoane particulare.

Cele mai citite

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

De azi încep sancțiunile pe e-Factura

Nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional RO e-Factura se sancţionează conform Legii 296/2023, iar amenzile variază între 1.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă