12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUn nou avertisment al Comisiei Europene dat USL?

Un nou avertisment al Comisiei Europene dat USL?

Premierul Victor Ponta, ca de altfel şi alţi lideri USL, insistă asupra necesităţii ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi chiar şi conducătorii procurorilor să răspundă în faţa Parlamentului. Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt Mark Gray, a anunţat că această acţiune se va regăsi în raportul de ţară pe Justiţie din luna decembrie.

Senatorul PSD Toni Greblă a anunţat că Laura Codruţa Kovesi, fost procuror general, şi Daniel Morar, fost şef DNA, actual procuror general interimar, vor fi chemaţi în faţa comisiei Senatului de cercetare a abuzurilor procurorilor (înfiinţată luni) în dosarele fraudelor de la referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie 2012. Cel mai probabil cei doi procurori nu se vor prezenta deoarece actuala legislaţie interzice ca procurorii să fie anchetaţi de parlamentari. Că legislaţia interzice imixtiunea puterii legislative asupra puterii judecătoreşti (din care fac parte şi procurorii), ne-a fost confirmat şi de vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală. „A mai existat o tentativă de acest gen în august, imediat după ce s-au declanşat anchetele cu privire la posibilele fraude savârşite la referendum, când doamna procuror general Kovesi a fost chemată să răspundă în faţa Parlamentului. Noi atunci ne-am pronunţat în sensul că magistraţii pot fi cercetaţi disciplinar doar de către Inspecţia Judiciară. Noi am dat deja două decizii  în această speţă în baza notelor Inspecţiei Judiciare şi am stabilit clar că procurorii nu pot fi anchetaţi de o comisie parlamentară”, ne-a precizat vicepreşedintele CSM. De asemenea, oficialul a mai spus că „dacă parlamentarii sau cetaţenii sunt nemulţumiţi de comportamentul procurorilor, ei pot sesiza Inspecţia Judiciară”.

Ieri, PDL a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională, unde va reclama neconstituţionalitatea înfiinţării comisiei de anchetare a procurorilor, înfiinţată de Senat. În legătură  cu intenţia prim-ministrului Victor Ponta de a modifica legislaţia pentru ca  CSM-ul să fie subordonat Parlamentului, preşedintele CSM Alina Ghica a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Intenţiile USL de a subordona parchetele şi CSM au ajuns şi la Comisia Europeană. Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE , a anunţat că replica ins­tituţiei europene se va regăsi în raportul de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Reamintim că, în repetate rânduri, oficialii europeni au criticat  derapajele USL de la regulile democraţiei şi au atras atenţia  asupra faptului că vor monitoriza atent respectarea independenţei Justiţiei în România. 

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă