22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialChestorul Manoloiu, despre ancheta Parchetului: Poate este un moment zero al Evidenţei...

Chestorul Manoloiu, despre ancheta Parchetului: Poate este un moment zero al Evidenţei Populaţiei

Chestorul şef Constantin Manoloiu a declarat, luni, după audierea sa în cazul referendumului, că ancheta Parchetului ar putea fi “un moment zero” al Evidenţei Populaţiei, referindu-se la eventualitatea stabilirii cu exactitate a numărului persoanelor aflate în evidenţele instituţiilor, potrivit Mediafax.

CITEŞTE ŞI
Chestorul Manoloiu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, urmărit penal pentru abuz în serviciu

“Sperăm ca acum – poate este şi un moment zero al evidenţei populaţiei – să facem o verificare în teren”, a declarat, luni, Constantin Manoloiu, precizând că din baza de date vor fi scoase doar persoanele decedate sau alte persoane, dar doar pe cale legală în baza unui “act absolut legal”.


CITEŞTE ŞI
Şeful Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor: Nu-mi dau demisia, învinuirea vine şi trece 

Şeful Evidenţei Populaţiei din MAI, chestorul Constantin Manoloiu, a făcut referire la necesitatea unui soft care să actualizeze on-line numărul persoanelor odată cu decesul unei persoane şi care să facă legătura dintre serviciile de stare civilă şi cele ale evidenţei populaţiei.

“Avem un proiect (…). Dacă s-ar fi informatizat, nu mai aveam nicio problemă (…) Dacă aveam softul, se actualiza on-line”, a mai spus chestorul Manoliu arătând şi că au fost făcute demersuri către conducerea instituţiei, motivul nerealizării proiectului putând fi lipsa de bani.

Şeful Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, informează Ministerul Public.

Întrebat cum se simte în postura de învinuit, chestorul Manoloiu a spus: “Nu mă simt bine”.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, luni, 6 august, începerea urmăririi penale faţă de Constantin Manoloiu, “sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal”.

“Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că învinuitul, în calitate de director al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României.

Adresa din 2 august 2012 emisă către Manoloiu Constantin transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi preciza că, Ministerul Administraţiei şi Internelor “nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente”, explică sursa citată.

La data de 2 august 2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate (Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanentă), Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie 2012.

Ulterior, Curtea Constituţională, pentru a nu menţine această stare de instabilitate o perioadă de timp atât de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunţa că decizia Curţii Constituţionale cu privire la referendum, va fi luată pe data de 31 august 2012, se mai arată în comunicatul Ministerului Public.

Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect.

“Prin procesul-verbal din data de 2 august 2012, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-au sesizat din oficiu în legătură cu modul de organizare şi desfăşurare a referendumului naţional din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea preşedintelui României. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare”, precizează sursa citată.

Cele mai citite

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Tudor Chirilă: “Ce conteazǎ câteva mii de voturi furate când viitorul arată aşa de bine”

Tudor Chirilă a tras primele concluzii după ce George Tuță a câștigat alegerile în Sectorul 1 al Capitalei. Într-o postare pe pagina sa de...

Roberta Anastase vrea să scape de la Prahova de baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini”

Pierderea alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Prahova de către baronul Iulian Dumitrescu „Lamborghini” a tulburat rău de tot apele în organizația județeană PNL...
Ultima oră
Pe aceeași temă