12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialRomanele lui Gabriel Garcia Márquez ar fi fost editate de Fidel...

Romanele lui Gabriel Garcia Márquez ar fi fost editate de Fidel Castro, înainte să meargă la publicare

Scriitorul Gabriel García Márquez i-a trimis toate manuscrisele sale fostului președinte al Cubei, Fidel Castro, de la care primea note care conțineau corecturi, înainte de publicarea volumelor.  informează The Guardian, potrivit News.ro.

„Preşedintele a fost un cititor avid. Când s-au întâlnit în anul 1977, au purtat câteva conversaţii despre literatură şi, ulterior, Fidel s-a oferit să îi citească manuscrisele, pentru că avea un ochi bun pentru detalii”, a spus Stéphanie Panichelli-Batalla, lector la Universitatea Aston, specializat în studii despre America Latină.

Scriitorul Gabriel García Márquez, care a decedat în anul 2014, a fost un susţinător al revoluţiei cubaneze şi nu a renunţat să îi ofere sprijin lui Fidel Castro, în ciuda recordului acestuia de abuzuri comise în privinţa drepturilor omului.

Stéphanie Panichelli-Batalla, coautor al unui volum despre relaţia lui Gabriel García Márquez cu Fidel Castro, „Fidel & Gabo”, publicat în anul 2009, a spus că scriitorul obişnuia să trimită manuscrisele la Havana înainte de a le transmite editorului său oficial. Stéphanie Panichelli-Batalla a precizat că acele corecturi făcute de Fidel Castro erau mai degrabă de natură factuală şi gramaticală, decât ideologică.

„După ce i-a citit cartea «Relatarea unui naufragiat», Fidel i-a spus lui Gabo că a făcut o greşeală în calculul vitezei ambarcaţiunii. Acest lucru l-a determinat pe Gabo să îl roage să îi citească manuscrisele… Un alt exemplu de corectură pe care a făcut-o ulterior (Fidel Castro, n.r.) a fost în «Cronica unei morţi anunţate», cu privire la o armă de vânătoare”, a spus ea.

Pentru un alt volum, Fidel Castro l-a sfătuit pe Gabriel García Márquez în privinţa compatibilităţii gloanţelor cu armele folosite de personajele scriitorului. Cei doi s-au întâlnit în anul 1977, într-un hotel din Cuba. Deşi întâlnirea ar fi avut loc dintr-o coincidenţă, Stéphanie Panichelli-Batalla a spus că Fidel Castro ar fi orchestrat-o, după ce a aflat că scriitorul lucra la un volum de nonficţiune despre viaţa în Cuba sub embargoul Statelor Unite ale Americii, folosind mărturii scrise primite de la cetăţeni. Cartea nu a fost publicată niciodată.

Într-un interviu acordat în anul 1987, Gabriel García Márquez a spus că l-ar critica pe preşedintele Cubei într-o discuţie privată, dar niciodată în public.

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. A fost un scriitor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă. Printre cele mai cunoscute romane ale sale, care se înscriu în universul „realismului magic”, se află volume precum „Un veac de singurătate”,„Toamna patriarhului”, „Cronica unei morţi anunţate” şi „Dragostea în vremea holerei”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă