31.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăSpecialCea mai aspră iarnă din istorie care a încremenit întreaga ţară

Cea mai aspră iarnă din istorie care a încremenit întreaga ţară

„Marele Viscol” a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Cea mai grea iarnă din secolul XX prin care au trecut românii a fost în urmă cu 58 de ani. Stratul de zăpadă ajunsese până la cinci metri înălţime în sud-estul ţării.

În dimineaţa zilei de 3 feburarie 1954, bucureştenii s-au trezit prizonieri în propriile case. „Ne-am dat seama că era zăpadă mare pentru că înăuntru era întuneric, iar geamurile erau albe. Am încercat să ieşim, dar nu s-au deschis nici ferestrele, nici uşile!”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Antoniu , cercetător istoric în domeniul aeronautic.

Potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în 3 februarie 1954 iarna a lovit cel mai puternic ţara noastră. Viscolul puternic a lovit în patru reprize, iar vântul a atins o viteză record în Capitală de126 kilometri la oră. Şi cantitatea maximă de zăpadă depusă a fost una record: 115,9 l/mp în 24 de ore, la Griviţa. Tot atunci,cel mai gros strat de zăpadă din istoria măsurătorilor ANM a fost măsurat la Călăraşi: 173 cm, troienele atingând însă în unele zone din sud-estul ţării şi 5 metri, scrie Adevarul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă