În vremurile dinainte de criză, primarii din judeţul Constanţa visau să construiască staţiuni noi, de lux, care să atragă zeci de mii de turişti. Terra – acesta era numele staţiunii care urma să apară în localitatea constănţeană 23 August. Şi lângă sălbatica plajă de la Corbu urmau să apară hoteluri şi vile de lux. Până acum, aceste proiecte nu au lăsat decât un gust amar investitorilor. Ba mai mult, planurile pe unde acestea ar fi urmat să se ridice nu au făcut altceva decât să asmută rechinii imobiliari şi nu numai, preţul terenurilor în zonele unde acestea ar fi urmat să fie realizate crescând mai ceva ca Făt Frumos din basme. Răposate înainte de naştere, staţiunile de la Corbu sau 23 August au îngropat bani şi au ajutat la înflorirea speculei din domeniul imobiliar. La 23 August, de exemplu, preţul terenului unde urma să se construiască staţiunea a crescut de 100 de ori, ajungând de la 1 euro pe metru pătrat la 100 de euro.
Staţiunea din Tuzla
La acest pseudoamalgam de investiţii, a apărut încă o idee, a administraţiei publice din Tuzla. Primarul Constantin Micu este încrezător că în patru ani de zile, pe teritoriul administrativ al comunei, pe malul mării, se va afla staţiunea Tuzla-parc ce va aduce, numai pentru acea zonă, numărul locuitorilor la 25.000. „Viitoarea staţiune Tuzla-parc va fi situată la malul mării între castelul de apă şi farul Tuzla”, a poziţionat acesta viitoarea staţiune. „Vom construi locuinţe tip litoral prin care toată lumea să aibă acces vizibil la malul mării, pe un proiect bine stabilit”, a trasat acesta o schiţă a staţiunii. Deocamdată Micu nu ştie la cât s-ar putea cifra investiţia viitoare, apreciind că vor fi cheltuiţi bani foarte mulţi, bani ce vor fi atraşi din diverse surse. Totuşi, edilul-şef de la Tuzla ne‑a spus că numai proiectul de arhitectură şi ridicare topo este de 300.000 de euro până acum, arătându-se interesaţi de dezvoltarea viitoarei staţiuni Consiliul judeţean Constanţa. Pentru a oferi sustenabilitate proiectului, Micu ne-a mai declarat că în apropiere, „peste calea ferată”, va fi dezvoltat un parc industrial pentru industria uşoară care să ofere locuri de muncă.
Din Terra a rămas numai numele
Staţiunea Terra urma să fie construită în localitatea 23 August. În octombrie 2007, primarul Viorel Mitrana spunea că un fond austriac de investiţii va aloca circa 200 milioane de euro pentru construirea a două hoteluri de câte 10 etaje, a câteva zeci de vile, cu maximum un etaj, amplasate pe loturi de circa 600 metri pătraţi. Încă de atunci, primarul anunţa că 600 de hectare aparţinând localităţii fuseseră trecute în intravilan. Preţul terenurilor din zonă a explodat, dar de atunci nu s-a pus nici măcar prima cărămidă. În august 2010, Prefectura Constanţa a aprobat Planul Urbanistic Zonal care prevede construcţia staţiunii. Practic, investitorii străini (din Austria, Germania şi Olanda) se aşteaptă acum ca administraţia locală să construiască infrastructura, dar primăria nu are bani. Dacă în cazul Terra mai există o mică şansă de materializare, în ceea ce priveşte staţiunea care a fost anunţată la Corbu se pare că totul este pierdut. Surse din primărie spun că potenţialii investitori s-au retras, iar proiectul este abandonat.