Preşedintele Klaus Iohannis participă sâmbătă la reuniunea Consiliului European. Această întrunire este dedicată negocierilor privind Brexit-ul, având ca prioritate ”protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din Marea Britanie”, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.
”Este o reuniune specială, pentru că se intenţionează găsirea unui mandat general de negociere. Acest lucru se va stabili, adică liniile generale sunt nişte obiective, nişte principii generale, care vor sta la baza negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. (…) Menţinerea unităţii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene în procesul de negociere a Brexitului, inclusiv în apărarea principiilor şi libertăţilor fundamentale pe care este construită Uniunea, diminuarea pe cât posibil a efectelor negative pe care, de ce să nu recunoaştem, le presupune asumarea acestui pas de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie, menţinerea integrităţii Pieţei Unice şi abordarea graduală a negocierilor. Pentru că un prim pas ar fi această negociere, pentru a se ajunge la un acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.
Liderii din Uniunea Europeană vor discuta sâmbătă chestiunea unei aderări automate a Irlandei de Nord la UE, după încheierea Brexit-ului, în cazul în care Irlanda de Nord s-ar uni cu Republica Irlanda, au declarat surse europene pentru AFP.
La Consiliul European de sâmbătă, dedicat Brexit-ului, Irlanda ar urma să le ceară celorlalte 26 de state membre să accepte această idee. La reuniunea specială de sâmbătă, de la Bruxelles, se vor decide liniile directoare ale negocierilor cu Londra. Marea Britanie nu participă.
"Ne așteptăm ca Irlanda să ceară sâmbătă ca un pasaj să fie adăugat în minuta reuniunii Consiliului European, pasaj care să stipuleze că, în caz de reunificare a insulei Irlanda, în cadrul acordului de pace pentru Irlanda de Nord, cunoscut ca «Acordul din Vinerea Mare» (semnat la 10 aprilie 1998), Irlanda unită ar fi atunci membră a UE", a declarat, vineri, pentru AFP o sursă din cadrul Consiliului European, scrie L'Express.
După adoptarea de către Consiliul European a liniilor directoare, Comisia Europeană va propune, la începutul lunii mai, directivele de negociere pe care Consiliul Uniunii Europene urmează să le adopte, împreună cu decizia de începere a negocierilor efective.