26 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSportPakistanul ameninţă că renunţă la alianţa strategică cu SUA

Pakistanul ameninţă că renunţă la alianţa strategică cu SUA

Pakistanul ar putea să renunţe la alianţa strategică cu Statele Unite dacă acestea din urmă continuă să îl acuze că susţine grupurile teroriste, a ameninţat vineri ministrul pakistanez de Externe, Hina Rabbani Khar, relatează AFP, citat de Mediafax.

Cu o zi înainte la Washington, oficialul militar american cu cel mai înalt grad, amiralul Mike Mullen, a acuzat brutal Islamabadul că exportă, prin serviciile sale secrete, violenţa în Afganistan.

Niciodată Statele Unite, cărora Pakistanul li s-a raliat când au invadat Afganistanul la sfârşitul lui 2001, nu au acuzat atât de direct Islamabadul că este implicat în atacurile împotriva occidentalilor.

“Am transmis Statelor Unite mesajul următor: veţi pierde un aliat. Nu vă puteţi permite să vă îndepărtaţi de Pakistan. Nu puteţi să vă permiteţi să vă îndepărtaţi de poporul pakistanez”, a declarat Khar pentru televiziunea privată pakistaneză Geo TV.

“Dacă aleg să facă acest lucru, va fi pe cheltuiala lor”, a adăugat ea.

Joi, în faţa senatorilor Comisiei pentru Apărare, amiralul Mullen a renunţat la limbajul diplomatic desemnând insurgenţii talibani afgani din reţeaua Haqqani, apropiaţi de Al-Qaida, drept braţul armat al serviciilor secrete, semn al exasperării americanilor faţă de jocul dublu, potrivit lor, al aliatului lor pakistanez.

Americanii apreciază că Pakistanul instrumentalizează reţelele talibane pentru a apăra interesele strategice în Afganistan şi pentru a controla aici în special influenţa Statelor Unite şi a Indiei, aliaţi ai Kabulului.

Cele mai citite

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...

Evenimente de Ziua Copilului în București

Numeroase evenimente au fost pregătite pentru copii, în Bucureşti, cu ocazia zilei de 1 Iunie, printre care "Porţi deschise" la Camera Deputaţilor, o nouă...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă