22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialS-a terminat recesiunea. Şi acum, ce?

S-a terminat recesiunea. Şi acum, ce?

6 efecte. crestere-economica-2011+ Click pe grafic pentru mărire +

+0,6% faţă de trimestrul anterior şi +0,3% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Aşa arată primul trimestru al lui 2011, primul de creştere după doi ani întregi de recesiune. La ce să ne-aşteptăm:

1. Din analizele de risc referitoare la România dispare minusul ruşinos pe care îl mai împărţea doar cu Irlanda şi Grecia (sau cu Portugalia care tocmai s-a întors pe minus). Asta înseamnă că vor intra în ţară bani mai mulţi, mai ieftin, ducând cursul leului în jos.

2. Presiunile salariale încep să crească. Chiar şi în multe companii relativ profitabile, salariile au fost îngheţate pentru că “e recesiune”. Acum, a venit scadenţa. Însă creşterile de venituri nu se vor vedea automat în statisticile oficiale şi în colectările de impozite. După expediţiile de jaf ale Guvernului – mărirea CAS cu 3 puncte în februarie 2009 şi mărirea TVA cu 5 puncte în iulie 2010 – “contabilitatea creativă” nu mai este excepţia ci regula.

3. Există însă şi un revers. Companiile care au mers prost şi au crezut că e din cauza recesiunii vor avea o surpriză – recesiunea nu este o cauză ci un efect. Trezite la realitate, vor fi forţate să facă abia acum restructurările pe care au încercat să le amâne.

4. Politrucii se vor simţi obligaţi să cheltuiască mai mult, pentru ca “să se simtă creşterea economică”. Ar fi o greşeală grozavă. Bugetul este cel care are probleme, nu economia, care e doar împovărată de taxele menţionate mai sus.

5. Cresc şi presiunile inflaţioniste, peste viteza deja mare a preţurilor. Vestea bună este că în cazul ăsta inflaţia va duce înapoi o parte din avuţia care fusese transferată din sectorul productiv în cel bugetar şi al asistenţei sociale. Vestea proastă este că în sistemul bugetar încă nu au fost rebalansate veniturile după merit. Astfel, un medic rezident cu 1.000 de lei salariu va avea şi mai puţine motive să rămână în România.

6. Cel mai labil element “inflaţionist” este piaţa imobiliară. Cu presiuni pe preţuri din ambele direcţii, sunt mari şanse să se reaşeze. Reflexul proprietarilor va fi să ceară mai mulţi bani. Însă dacă nu îi vor primi, preţurile vor începe să scadă.

<a href=”http://polldaddy.com/poll/5043856/” mce_href=”http://polldaddy.com/poll/5043856/”>Când se va simţi ieşirea din recesiune</a><span style=”font-size:9px;” mce_style=”font-size:9px;”><a href=”http://polldaddy.com/features-surveys/” mce_href=”http://polldaddy.com/features-surveys/”>survey software</a></span>

www.riscograma.ro

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă