Condiţiile care vin la pachet cu împrumutul de 78 miliarde euro acordat Portugaliei nu presupun reduceri suplimentare de cheltuieli, fiind chiar mai laxe decât propunerile incluse în planul de austeritate al guvernului respins în urmă cu o lună de Parlamentul de la Lisabona.
Pieţele financiare au revenit la sentimente mai bune faţă de ţările cu deficite mari din zona euro imediat după ce Portugaliei i-a fost aprobat planul de salvare în valoare de 78 de miliarde euro. Dobânzile la obliga¬ţiunile pe zece ani, dar mai ales costurile asigurărilor de risc (CDS) ale celor cinci ţări membre ale grupului PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) au scăzut cu până la 2%. „Portugalia şi, în general ţările cu probleme din zona euro au câştigat mai mult timp decât credeau iniţial, însă au în continuare o misiune dificilă”, comentează pentru Bloomberg un important analist financiar. Între timp moneda euro se apropie de 1,5 dolari, la cursul oficial.
Prevederile acordului de finanţare impun Portugaliei reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB până în 2013, de la 9,1% din Produsul Intern Brut cât a fost în 2010.
Ţara trece deja prin cea mai importantă ajustare bugetară din ultimii 30 de ani. Portugalia a mărit deja taxele şi urmează să reducă substanţial cheltuielile publice pentru a putea susţine o datorie guvernamentală care depăşeşte 97% din Produsul Intern Brut, cu peste o treime mai mult decât impun criteriile de aderare la zona euro.
Pe de altă parte, condiţiile de finanţare nu sunt mai dure decât măsurile avute deja în vedere de guvernul portughez, dar respinse în urmă cu o lună de Parlament. „Acordul de finan¬ţare nu presupune reduceri suplimentare de cheltuieli pentru anul acesta. Măsurile au fost deja incluse în bugetul pe 2011″, spune Jose Socrates, premierul Portugaliei.
Împrumuturi mai ieftine pentru companii. Bani de la UE pentru bănci
Costurile asigurării de risc (Credit Default Swap) ale companiilor portugheze au scăzău la cel mai mic nivel din ultimii 3 ani. Pe termen mediu, acest lucru se va traduce în dobânzi mai mici la împrumuturile contractate de respectivele companii.
Semnalul pozitiv are efecte la nivelul întregii zone euro. Costurile la care se împrumută cele mai riscante 40 de companii din zona euro au scăzut cu până la 1%, potrivit JPMorgan Chase, în timp ce indicele care urmăreşte evoluţia costurilor la împrumuturile companiilor cu investment grade (cel mai bun nivel de rating) a scăzut cu 1 punct de bază la 0,95%.
Acţiunile tuturor companiilor mari din Portugalia listate la bursă au crescut după anunţul privind aprobarea planului de salvare. Pe de altă parte, potrivit Financial Times, din cele 78 de miliarde de euro acordate Portugaliei, aproximativ 12 miliarde euro se vor duce către băncile lusitane cu probleme.
DOBÂNZILE LA CARE SE ÎMPRUMUTĂ „PORCUŞORII”
ŢARA DOBÂNDA VARIAŢIE
PORTUGALIA 9,46% -1,5%
IRLANDA 10,19% -1,7%
SPANIA 5,25% -0,215%
ITALIA 4,7% -0,042%
GRECIA 15,5% +1,48%
Nota: Dobânzi pentru împrumuturile pe 10 ani. Variaţia reprezintă diferenţa procentuală între dobânda de dinainte şi de după anunţul privind planul de salvare a Portugaliei.