12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialMaramureşul nu mai are păduri de retrocedat

Maramureşul nu mai are păduri de retrocedat

Autorităţilor maramureşene nu le ajunge pădurea pentru a o împărţi celor care au depus cereri de retrocedare. Comisia judeţeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere din Maramureş mai are de soluţionat peste 2.700 de dosare de retrocedare, însă preşedintele ei, prefectul Sandu Bombonel Pocol, a confirmat că a intrat într-un impas şi va cere “un punct de vedere” Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru că există aproximativ 25.000 de cereri ale petenţilor din zonele necooperativizate.

Dosare complicate

“Avem la Poienile Izei peste 170 de dosare de soluţionat – sunt solicitate peste 16.000 hectare de teren, dar nu există atâta suprafaţă disponibilă! La fel şi în comuna Bârsana, mai sunt peste 400 de dosare de soluţionat, iar în Borşa s-a solicitat retrocedarea a peste 100.000 hectare de teren forestier, în condiţiile în care tot judeţul Maramureş are 265.000 de hectare de teren forestier!”, a explicat prefectul Pocol.

Directorul Direcţiei Silvice Maramureş, Mihai Sajerli, apreciază că au rămas de rezolvat “cele mai grele dosare de restituire” şi că trebuie analizate şi verificate documentele şi amplasamentele propuse spre validare. De asemenea, în Maramureş sunt situaţii în care instanţa de judecată a stabilit dreptul de proprietate al unor persoane, respectiv amplasamentele terenurilor, însă acestea sunt ocupate de alte persoane care au titlul de proprietate perfect legal, susţin autorităţile! Atunci, cum au câştigat acestea procesele, nici o autoritătate nu vrea să răspundă…

Este şi cazul unui maramureşean care a câştigat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Europene, iar statul este obligat să-l pună în posesie, însă amplasamentul respective este ocupat de o altă persoană care deţine titlul de proprietate, iar acesta nu poate fi modificat şi anulat decât de o decizie a instanţei de judecată.

Şi în zona Vişeu de Sus situaţia este oarecum similară. Acolo, 15 maramureşeni au hotărâri definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată prin care şi-au obţinut proprietăţile, însă nu mai există nici o suprafaţă forestieră care să poată fi retrocedată! Cert este că “hotărârile instanţelor judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care s-a dispus stabilirea dreptului de proprietate, trebuie aplicate”, a dispus prefectul Pocol, însă cum?, se întrebă cei din comisiile locale, în condiţiile în care “nu mai există pădure fără stăpân”.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă