12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCSM, acuzat că încalcă legea

CSM, acuzat că încalcă legea

Procurorul Ştefan Crişu de la Parchetul Tribunalului Bucureşti a fost eliminat din cursa pentru Consiliul Superior al Magistraturii, după ce s-a calificat pentru ultimul tur de scrutin. Eliminarea lui Crişu a fost dictată de Biroul Electoral al CSM, la propunerea preşedintelui Anton Pandrea.
Motivul invocat a fost că Parchetului Tribunalului Bucureşti este deja reprezentat în CSM de Bogadan Licu, al cărui mandat se va epuiza abia peste doi ani. Potrivit lui Crişu, prin acest comportament CSM a „adăugat la lege” şi i-a încălcat dreptul de a fi ales. El a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie hotărârea CSM de a-l elimina din cursă. Deşi alegerile finale sunt pe 1 noiembrie, Înalta Curte a programat judecarea plângerii lui Crişu abia în februarie 2011. „Dacă s-ar respecta legea, alegerile la CSM ar trebui suspendate până după pronunţarea instanţei supreme”, ne-a declarat Crişu. Pe de altă parte, Florica Bejinariu, preşedintele CSM, a anunţat că nu vede nici o piedică în respectarea calendarului alegerilor pentru CSM.
Ştefan Crişu a fost desemnat candidat la alegerile CSM, prin votul Adunării Generale a procurorilor Parchetelor de pe lângă Tribunalele Curţii de Apel Bucureşti. Adunarea Generală a Procurorilor a fost legal constituită, iar împotriva legalităţii procedurilor de vot prin care Crişu a fost desemnat candidat nu a fost depusă nici o contestaţie.
Consiliul Superior al Magistraturii avea obligaţia de a verifica în termen de 15 zile legalitatea procedurilor de desemnare a candidaţilor fie din oficiu, fie la sesizarea oricarui magistrat. Nu a făcut-o în termen, în consecinţă candidatura lui Crişu ar trebui să fie perfect legală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă