18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialEx-premierul Sloveniei, inculpat pentru mită

Ex-premierul Sloveniei, inculpat pentru mită

A luat mită în dosarul achiziţionării de blindate de la compania finlandeză Patria.  Aceasta este acuzaţia adusă oficial fostului premier sloven Janez Jansa. Ex-premierul, care în 2008 a pierdut alegerile din cauza aceluiaşi scandal, acuză o manevră politică înaintea legislativelor din octombrie.

Parchetul a decis la 6 august punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008, şi a altor câteva persoane, bănuite că au acceptat sau au oferit comisioane sau au promis mită în cadrul afacerii „Blindatele Patria”, a dezvăluit săptămâna trecută publicaţia slovenă Mladina. Contractul, în valoare de 278 milioane de euro, prevedea livrarea a 135 de vehicule blindate produse de Patria, şi a fost negociat în 2006. A fost vorba de cel mai important contract de armament din istoria Sloveniei.

Afacerea „Blindatele finlandeze”

Mladina dezvăluie, în ediţia de vineri, că, în timpul discuţiilor, Jansa a negociat, prin intermediari, o contribuţie pentru partidul său (SDS, Partidul Democrat Sloven), dar a evitat în mod deliberat întâlnirile directe cu reprezentanţii companiei finlandeze. Publicaţia nu precizează la cât s-a ridicat suma încasată ilegal de formaţiunea de centru-dreapta.

Primele suspiciuni de corupţie la adresa lui Jansa au fost lansate de televiziunea finlandeză YLE, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative, din 2008, din Slovenia. Reportajul, realizat de jurnalistul Magnus Berglund, a dezvăluit că  responsabili sloveni, printre care Jansa, au primit mită din partea Patria pentru a semna contractul – banii fiind, cel mai probabil, vărsaţi în contul partidului SDS pentru a finanţa campania electorală. Jansa a respins toate acuzaţiile şi a organizat o reuniune specială a parlamentului în care a cerut „închiderea dosarului”. Partidul său a susţinut că „achiziţionarea de vehicule blindate este folosită de opoziţie pentru a-l discredita pe Jansa, Ministerul Apărării şi pe membrii armatei”.

Lecţii pentru presa finlandeză

Pe lângă dezminţiri, materialul de presă a generat şi o reacţie controversată din partea premierului sloven. Supranumit „Putin sloven” sau „Prinţul întunericului” de către jurnaliştii din ţara sa (care l-au acuzat în mod repetat de cenzură), Jansa a declarat că reporatajul finlandez ar fi „afectat considerabil viaţa din Slovenia”. „Acum, în loc să dezbatem cum să ameliorăm condiţiile de trai, dezbatem dacă am acceptat sau nu mită”, a declarat el pentru cotidianul finlandez Helsingin Sanomat.

Mai mult, justiţia slovenă l-a cercetat pentru scurt timp pe jurnalistul finlandez Magnus Berglund pentru „defăimare”, cu toate că, în Finlanda, anchetatorii au trecut la arestarea a doi dintre directorii companiei de stat Patria. Cei doi au fost ulterior eliberaţi, însă ancheta privind contractul continuă şi azi în statul nordic.

În ciuda încercărilor lui Jansa, în Slovenia, scandalul a luat amploare în timpul campaniei electorale din 2008, iar partidul său de centru-dreapta a pierdut alegerile în favoarea social-democraţilor lui Borut Pahor.

„Diversiunea politică” loveşte din nou

În prezent lider al opoziţiei, Jansa a dezminţit şi vineri orice implicare în acest caz, subliniind că, personal, nu a primit nici o înştiinţare oficială din partea Parchetului. „Nici eu, nici vreun responsabil al SDS nu am primit sau cerut vreodată plăţi în cadrul contractului cu Patria”, a afirmat el, într-un comunicat publicat pe site-ul partidului. Jansa a vehiculat însă şi o altă variantă. „Dacă cineva din SDS a folosit, fără a avea autorizaţie, numele meu în timpul negocierilor, este un act care trebuie dovedit”, a precizat el.

Jansa a apreciat că punerea sa sub acuzare, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor din octombrie, reprezintă o „diversiune”, menită să ascundă slabele rezultate ale guvernului social-democrat al lui Borut Pahor.

Contractul dintre Patria şi Ljublijana nu este singurul caz în care compania finlandeză este acuzată de practici ilegale. Grupul este deţinut în proporţie de 73% de statul finlandez, iar restul de grupul european de apărare şi aeronautică EADS. În mai 2008, Biroul naţional de investigaţii finlandez a lansat o anchetă pentru a stabili dacă Patria a acordat mită pentru a obţine contractul pentru blindate cu Slovenia, dar şi un alt contract de armament cu Egiptul. În aprilie 2009, poliţia finlandeză a anunţat că anchetează şi un contract cu Croaţia.

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Rusia – Ucraina, ziua 827. Voluntarii ruși din “Freedom of Russia Legion” donează echipament pentru armata Ucrainei

Cetățeni ruși care fac parte din gruparea "Freedom of Russia Legion" au prezentat o donație de echipamente militare care urmează să fie livrate armatei ucrainene. Evenimentul s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă