Turiştii, în drum spre monument, trebuie să treacă în Staţiunea Pasul Vâlcan, unde este păstrează încă amintirea luptelor din Primul Război Mondial, printr-un tun amplasat strategic între cabane. Apoi drumul continuă, când în vale, când pe creastă, dar turiştii pot să părăsească ruta şi să o ia de-a dreptul peste munte. Peisajul din Munţii Vâlcan este de-a dreptul mirific şi merită descoperit de orice iubitor al naturii, dornic să lase în urmă gălăgia oraşelor pentru liniştea muntelui.
Din punct de vedere teritorial, „Poiana lui Mihai” se află pe teritoriul comunei gorjene Schela, însă este situată la confluenţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, în Pasul Vâlcan. Poiana lui Mihai este cunoscută drept locul unde a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazu înainte de a intra în Transilvania. Voievodul a trecut pe aici, pe vechiul drum care lega Oltenia de Transilvania, la sfârşitul lunii noiembrie 1600 şi intenţiona să ajungă la Viena pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Acolo, calul marelui voievod a murit pe loc, dar Mihai Viteazu a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care urma să-i curme viaţa la scurt timp. Exact în locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932, însă din păcate acum inscripţiile sunt şterse şi, în afară de localnici, puţini mai ştiu ce reprezintă acesta şi cui îi este închinat.
„Am mai fost în urmă cu aproape trei ani pe aici, tot aşa am trecut din Vulcan înspre Gorj, şi atunci încă se mai putea citi inscripţia. Este păcat că nimeni nu se ocupă de el, mai ales că legenda locului este extraordinară. Peisajul merită totuşi tot efortul şi mi-am propus să parcurg acest traseu de câte ori timpul îmi permite”, povesteşte Mihai, un împătimit al traseelor off-road.
Pentru a ajunge în Poiana lui Mihai şi implicit la ineditul monument există două variante. Cea mai simplă este prin Târgu Jiu, dar cea mai aventuroasă, pentru turiştii care au nevoie şi de puţină adrenalină, este prin Pasul Vâlcan. Drumul porneşte de la ultimul semafor din Vulcan, la ieşirea către Lupeni, dar numai primii kilometri sunt betonaţi. Mai sunt cam doi kilometri de asfalt, iar de aici încolo urmează un drum forestier când mai bun, când mai rău, pentru că pe unele porţiuni este spălat de viituri.