Arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau au descoperit un sit cu vestigii din sapte perioade istorice distincte in urma sapaturilor efectuate pentru descarcarea de sarcina a terenului de pe traseul viitoarei sosele de centura.
Situl la care se lucreaza in prezent este situat pe raza localitatii Aghires si are o lungime de 300 de metri si o latime care variaza intre 16 si 20 de metri, a declarat Sanda Bacuet, unul dintre specialistii care cerceteaza zona. "Vorbim despre un sit foarte bogat, cu 100 de complexe. De altfel, este pentru prima data cand descoperim intr-un singur sit vestigii din atatea epoci diferite", a explicat arheologul zalauan, precizand ca obiectele identificate in urma sapaturilor dateaza din epoca bronzului timpuriu, preceltica, celtica, romana si din trei perioade ale evului mediu timpuriu (secolele VII-VIII, X si XIII).
Sapaturile le-au permis arheologilor sa cerceteze pentru prima data cuptoare de ars ceramica din perioada celtica. Acestea sunt, de altfel, cele mai spectaculoase descoperiri facute aici pana in prezent. In sit au mai fost gasite 10 cuptoare de uz gospodaresc, piese metalice – pinteni, catarame, zabale, aplice, cutite – din evul mediu timpuriu, precum si diverse obiecte ceramice. Lucrarile de descarcare de sarcina arheologica a traseului viitorii sosele de centura a Zalaului au demarat in luna august a acestui an. Sapaturile din zona localitatii Aghires sunt coordonate de arheologii Dan si Sanda Bacuet si de conservatorul Monica Druta.
Cercetari arheologice similare au scos la lumina in zona Vaii Mitii o asezare de ev mediu timpuriu (secolele X-XI). Arheologii au identificat mai multe complexe, dar si o parte din gardul care imprejmuia asezarea, fiind recuperate obiecte din ceramica si fier.