30 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSuperman, septuagenarul de otel

Superman, septuagenarul de otel

» La 70 de ani, faimosul erou de benzi desenate continua sa fascineze generatii si sa castige milioane de dolari.

» Si-a inceput cariera ca un raufacator chel, dar celebritatea si-a castigat-o cand s-a transformat intr-un tanar frumos si musculos.

Un barbat incruntat si puternic, imbracat intr-un costum mulat, ridica o masina de epoca si o izbeste de o stanca. Bucati de caroserie, cioburi si roti sar in toate partile, iar infractorii fug ingroziti. Asta avea pe coperta revista care se vindea in iunie 1938 cu zece centi. 70 de ani mai tarziu, aceeasi revista costa peste o jumatate de milion de dolari. Intre cele doua momente stau decenii de povesti care au intrat nu doar in cultura pop, ci si in istoria Americii.

"Mai rapid ca un avion, mai puternic ca o locomotiva"
Povestea lui Superman incepe in anii ‘30, in plina criza economica. America avea nevoie de un erou si l-a primit de la doi adolescenti saraci – un imigrant din Canada cu talent la desen si un american pasionat de science-fiction. Jerry Siegel si Joe Shuster si-au croit eroul dupa starurile de cinema ale vremii. Chiar numele alter ego-ului sau, Clark Kent, e o combinatie intre actorii Clark Gable si Kent Taylor. Costumatia pare acum obisnuita pentru un supererou, dar asta tocmai pentru ca Superman a creat standardul. Creatorii s-au inspirat din costumele circarilor si ale eroilor science-fiction, iar rezultatul a ramas in cea mai mare parte neschimbat timp de 70 de ani, chiar daca multi l-au considerat caraghios.
Superman si-a inceput cariera de partea cealalta a baricadei: a fost initial gandit ca un raufacator chel care vrea sa cucereasca lumea. A fost adus pe calea cea buna in 1932, dar celor doi tineri le-au mai trebuit inca sase ani de lucru la infatisarea, caracterul si povestea sa pana sa-l poata face cunoscut.
sansa a venit in 1938, cand Superman a fost ales eroul publicatiei Action Comics. Insa un musculos in costum albastru mulat peste care-si poarta chilotii rosii in timp ce arunca masini in toate partile nu a fost privit cu prea multa incredere de editori. Primul numar a fost tiparit in numai 200.000 de exemplare, care s-au vandut imediat si au declansat isteria Superman.

"Sus, in cer… e o pasare, e un avion?"
La doi ani dupa debutul in benzi desenate, Superman a strans milioane de oameni in jurul radiourilor cu tranzistoare. Emisiunea, o varianta narata a aventurilor eroului, a fost prima transa din exportul lui Superman din lumea benzilor desenate catre divertismentul de masa. Vedeta de benzi desenate, radio, TV si cinema, el are si o lunga cariera in publicitate. Inca de la inceputul anilor ‘40, supereroul le face vizite copiilor care mananca cereale la micul dejun, iar in timpul liber isi imprumuta infatisarea milioanelor de jucarii si figurine care ajung rapid in casele fanilor.
Superman a reusit sa-si mentina popularitatea infruntand inamici din ce in ce mai puternici, cu ajutorul unor prieteni pe masura. Povestea a evoluat pe parcursul anilor o data cu personalitatea sa si, inviorata de lansarile filmelor, a atras noi generatii de fani.

Un "batranel" superbogat
Inca pastrand trasaturi ale antieroului insetat de putere din care a evoluat, Superman e in anii ‘40 agresiv si neinduplecat in lupta cu infractorii, stil care se potrivea in contextul crizei economice. Lucrurile se schimba in anii ‘50: accentul trece pe povestea de dragoste dintre Clark Kent si Lois Lane. In urmatorii 20 de ani, Superman dezvolta o personalitate mai complexa. Cu timpul, au inceput sa castige popularitate eroi mai "intunecati", cu conflicte interioare, ca Batman sau Spider-Man. Creatorii lui Superman au reactionat si in 1986 eroul a devenit mai uman. Insa tendinta s-a accentuat si in 1993 benzile desenate cu Superman au devenit neprofitabile. Dupa 55 de ani si nenumarati inamici rapusi, Superman a fost omorat.
Insa moartea e relativa pentru un erou de benzi desenate. Dupa numai un an au aparut noi filme, seriale si desene animate care l-au reinventat pe Superman. Filmul "Superman revine" din 2006 a incasat aproape 400 de milioane de dolari si a fost nominalizat la Oscar, iar in 2009 vor incepe filmarile pentru "Omul de otel". Daca Internetul e noua lume pe care supereroii se lupta sa o cucereasca, Superman e inca un adversar de temut: are zeci de mii de prieteni in retelele de socializare si o multime de comunitati ale colectionarilor si fanilor.

Cele mai citite

Caţi pensionari au primit indemnizaţie socială, în mai 2024

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în mai 2024, de 1.136.278 persoane, cu 334 mai mic comparativ cu luna...

VIDEO. Edi Iordănescu pregătit pentru partida cu Ucraina: “Echipa noastră va da totul”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a făcut declarații într-o conferință de presă desfășurată la München, înaintea partidei cu Ucraina, prima...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă