37.1 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSocialEvenimentMinistrul Culturii, Raluca Turcan: "Ia este un element care ne-a demonstrat că...

Ministrul Culturii, Raluca Turcan: „Ia este un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români”

Într-o declarație dată luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat că ia, simbol al tradițiilor românești, este un element ce a demonstrat capacitatea sa de a uni românii într-o dorință comună: protejarea și recunoașterea patrimoniului cultural.

În data de 21 iunie 2022, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care ziua de 24 iunie a fost declarată oficial Ziua Iei în România. Această decizie a fost luată cu puțin timp înaintea celei de-a zecea ediții a Zilei Universale a Iei, sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, în timpul Sânzienelor, de către comunitatea „La blouse roumaine”. Inițiativa recunoaște și promovează importanța iei în cultura românească, marcând un moment deosebit pentru păstrarea și celebrarea patrimoniului cultural național.

În același an, chiar de Ziua Națională a României, UNESCO aproba dosarul comun depus de România și Republica Moldova pentru includerea cămășii cu altiță în Patrimoniul Universal Imaterial.

În urmă cu puţin timp, români de pretutindeni s-au alăturat campaniei „give credit”, care viza valoarea inestimabilă şi recunoaşterea la nivel internaţional a iei româneşti. Astăzi, de Ziua Universală a Iei, sub tema „Un nou început – Give Credit”, mă bucur că reuşim să ne protejăm patrimoniul cultural şi să transmitem lumii mesajul iubirii şi al respectului faţă de portul popular românesc şi artizani,

a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă