14.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTelecomunicatiile, tinta principala a oamenilor de afaceri straini

Telecomunicatiile, tinta principala a oamenilor de afaceri straini

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un milion de dolari, au atins in primele 10 luni circa 1,4 miliarde dolari, in crestere cu 40% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, reiese din datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Potrivit ARIS, in perioada oc-tombrie 2001 – data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ – si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari.
Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pana la sfarsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Principalele domenii-tinta pentru investitii au fost telecomunicatiile, cu 58 de proiecte, in valoare angajata de 1,3 miliarde de dolari, reprezentand 19,45% din totalul investitiilor, industria constructoare de masini, 41 proiecte cu o valoare angajata de 1,161 miliarde de dolari, reprezentand 16,89% din total, serviciile – 66 de proiecte in valoare de 811 milioane de dolari, respectiv 11,8% din total, si comertul – 96 de proiecte, in valoare de 735 milioane de dolari, circa 10,7% din total.
Alte domenii de interes pentru investitori au fost industria lemnului, celulozei si hartiei, industria energetica, industria constructiilor si materialelor de constructii.
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari. Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Finală dramatică la Atena: Olympiakos Pireu a câştigat trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0...

Olympiakos Pireu a câştigat dramatic trofeul Europa Conference League la fotbal, după ce a învins-o pe Fiorentina cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după...

Israelul justifică acțiunea militară de la Rafah împotriva Hamas prin existența unor tuneluri sub frontiera egipteană

Israelul afirmă că există tuneluri sub frontiera egipteană cu Fâşia Gaza pentru a justifica ofensiva sa la Rafah împotriva Hamas, a acuzat miercuri "o...

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. se plânge că a fost exclus din dezbaterea televizată Biden-Trump

Candidatul independent la Casa Albă Robert Kennedy Jr. s-a plâns organismului responsabil de buna desfăşurare a campaniei electorale că a fost exclus din dezbaterea...
Ultima oră
Pe aceeași temă