18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTelecomunicatiile, tinta principala a oamenilor de afaceri straini

Telecomunicatiile, tinta principala a oamenilor de afaceri straini

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un milion de dolari, au atins in primele 10 luni circa 1,4 miliarde dolari, in crestere cu 40% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, reiese din datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Potrivit ARIS, in perioada oc-tombrie 2001 – data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ – si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari.
Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pana la sfarsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Principalele domenii-tinta pentru investitii au fost telecomunicatiile, cu 58 de proiecte, in valoare angajata de 1,3 miliarde de dolari, reprezentand 19,45% din totalul investitiilor, industria constructoare de masini, 41 proiecte cu o valoare angajata de 1,161 miliarde de dolari, reprezentand 16,89% din total, serviciile – 66 de proiecte in valoare de 811 milioane de dolari, respectiv 11,8% din total, si comertul – 96 de proiecte, in valoare de 735 milioane de dolari, circa 10,7% din total.
Alte domenii de interes pentru investitori au fost industria lemnului, celulozei si hartiei, industria energetica, industria constructiilor si materialelor de constructii.
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari. Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă