20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Andreea Păstîrnac citează Eurostat și afirmă că în 2016 s-au născut...

Ministrul Andreea Păstîrnac citează Eurostat și afirmă că în 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară. Eurostat susține că nu deține asemenea date

UPDATE 21,55: Reprezentanții din Luxemburg ai Eurostat au declarat, pentru RFI, că această instituție nu deține datele pe care le invocă ministrul Andreea Păstîrnac.

Eurostat, oficiul european de statistică, nu poate furniza însă date mai noi de doi ani. In prezent, cele mai recente cifre și date deținute de Eurostat sunt cele pentru 2015.

Privind natalitatea românilor, Eurostat a declarat că nu are date disponibile pentru anul 2016.


Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, marţi în cadrul unui eveniment organizat de Ziua Tineretului, că în anul 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în ţară, informează Mediafax.

Andreea Păstîrnac consideră că această situație arată modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate în Europa.

”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comuntăţi (din diaspora – n.r.) şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România – ţara de origine, care este echilibrul exact între dorinţa normală de perfecţionare, de continuare a unei cariere atât în România cât şi în celelelate state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Andreea Păstârnac a explicat că educaţia este principala problemă cu care ministerul pe care îl conduce se confruntă pentru că mulţi copii români sunt născuţi în alte state şi nu mai învaţă limba română.

”Marea majoritate nu mai învaţă astăzi limba română într-un sistem educaţional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociaţii şi de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic – de la tablete până la manuale digitale – şi cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce priveşte modul de a ajuta tinerii născuţi în diaspora să înveţe limba română”, a adăugat Andreea Păstîrnac.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă