25.1 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialCosmonautul rus care a coordonat o simulare a unei misiuni spre Marte...

Cosmonautul rus care a coordonat o simulare a unei misiuni spre Marte a murit

Boris Moroukov, cosmonautul şi medicul rus care a coordonat un experiment destinat simulării unei misiuni umane spre Marte, a murit joi, la 64 de ani, transmite AFP, conform Mediafax.

"Anunţăm cu durere că Boris Moroukov a decedat subit în ziua de Anul Nou", a anunţat Institutul pentru probleme medicalo-biologice (IBMP) din Moscova

Boris Moroukov "va rămâne întotdeauna în inimile noastre ca un savant talentat, un organizator strălucit şi un om amabil şi serviabil", a precizat IBMP într-un comunicat.

Moroukov, fost cosmonaut, a coordonat proiectul Mars-500, un experiment început în 2010, în cadrul căruia o echipă internaţională formată din şase oameni a petrecut 520 de zile în izolare pentru a simula o călătorie spre planeta Marte.

Acest experiment, realizat în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană, a permis simularea duratei unei călătorii dus-întors spre planeta roşie şi studierea efectelor izolării asupra omului, de la absenţa luminii zilei la cea a aerului proaspăt şi restricţiile privind contactele umane la care vor fi supuşi astronauţii care vor pleca în viitor spre Marte, chiar dacă o astfel de misiune spaţială nu este prevăzută a avea loc decât peste 20 sau 30 de ani.

Voluntarii, trei ruşi, un chinez, un italo-columbian şi un francez, au fost închişi în nişte cutii uriaşe care ţineau locul unui vehicul spaţial, plasate în parcarea institutului rus.

Boris Moroukov mai efectuase anterior o serie de experimente privind efectele pe termen lung ale imponderabilităţii asupra corpului uman. Într-unul dintre experimentele extreme, care a început în 1986, opt oameni au petrecut 370 de zile întinşi pe paturi înclinate pentru a studia efectele asupra masei osoase.

Moroukov s-a născut la Moscova şi a studiat medicina înainte de a se pregăti pentru a deveni specialist în medicină spaţială. De asemenea, savantul rus a urmat şi un program de formare pentru a deveni cosmonaut.

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 19 județe până mâine; căldură în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până vineri dimineaţa în aproape jumătate din ţarăConform prognozei...

VIDEO. George Pușcaș, încrezător! “Putem să ne batem cu Olanda”

"Tricolorii" sunt încrezători! Atacantul George Puşcaş a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută în Germania, că el şi colegii săi din naţionala de...

Președintele Bulgariei, în dezacord cu politica guvernului de la Sofia de susţinere a Ucrainei

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunțat că nu va participa la summitul NATO care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie. Decizia sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă