25.2 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăLifestyleVeteranul lui Manchester United, Ryan Giggs, s-a retras din fotbal. Legenda de...

Veteranul lui Manchester United, Ryan Giggs, s-a retras din fotbal. Legenda de pe Old Trafford

Ryan Giggs, 40 de ani, și-a anunțat retragerea din fotbal, la începutul acestei săptămâni, după o carieră care s-a identificat cu istoria legendarului club Manchester United. El a decis să pune ghetele în cui după aproape o mie de meciuri jucate pentru "diavolii roșii", urmând să ocupe un loc de asistent pe banca tehnică a olandezului Louis van Gaal.

"Astăzi este o zi fantastică pentru Manchester United. Louis van Gaal este o numire foarte bună şi daţi-mi voie să vă spun cât de încântat sunt că pot lucra cu cineva de calibrul său… Aş vrea să profit de ocazie să îmi anunţ retragerea din activitatea profesională şi să încep un nou capitol interesant din viaţa mea, ca manager secund al Manchester United.", a anunțat Giggs într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul oficial al clubului.

Ryan Giggs a ocupat postul de antrenor interimar în ultimele etape ale campionatului, după ce David Moyes a fost demis de la club. În ultimul sezon al Premier League el a mai jucat în doar 12 partide.

Giggs deține recordul pentru jucătorul cu cele mai multe trofee din istoria fotbalului britanic, 34 la număr. În plus el le-a câștigat pe toate cu un singur club. Astfel, el are în palmares: 13 titluri în Premier League, 4 Cupe ale Angliei, 3 Cupe ale Ligii Angliei, 9 Supercupe ale Angliei, 2 Liga Campionilor, Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală, Cupa Mondială a Cluburilor. Toate trofeele au fost obținute între 1991 – 2013.

Jucător care a evoluat aproape întreaga carieră la Manchester United, a adunat în tricoul "diavolilor" nu mai puțin de 963 de meciuri, fiind astfel pe locul al doilea în istoria clubului, după Sir Bobby Charlton. Ryan Giggs a înscris pentru Manchester, în total, 168 de goluri, dintre care 114 numai în Premier League.

Legenda de pe Old Trafford

Ryan Giggs câștigat mai multe distincții ca fotbalist, fiind inclus timp de zece ani la rând, 1992 – 2002, în "Echipa de vis" a Ligii Campionilor. Ca tânăr jucător de asemeni a cucerit mai multe trofee, însă pasul spre fotbalul mare l-a făcut la 17 ani, în 1990, când a semnat cu Manchester United. Urma o carieră uluitoare, singura echipa la care mai evoluase, ca junior, fiind Manchester City, rivala din oraș.

Anul în care a debutat în fotbalul mare era și ultimul al fostei Prime Divizii, după cum se numea eșalonul de top al fotbalului britanic. Manchester termina pe locul doi, însă în sezonul 1992-1993 acest lucru avea să fie schimbat printr-o contribuție importantă a tânărului Ryan Giggs. Manchester câștiga titlul în Anglia dup 26 de ani de pauză. De atunci pentru Giggs au urmat alte 12 titluri, alături de Manchester, astfel că perioada sa de golrie a corespuns cu cea a clubului antrenat, pe atunci de Sir Alex Ferguson.

Tot în 1993 câștiga și premiul pentru cel mai promițător tânăr al fotbalului britanic, distincție pe care a păstrat-o și anul următor, ceea ce a reprezentat o premieră în istoria acestui trofeu.

Anii de glorie ai lui Giggs în Europa au început spre finalul deceniului, când în sezonul 1997-1998 Manchester ajungea în semifinalele Ligii Campionilor, iar un an mai târziu devenea campioana Europei, după finala, scor 2-1, cu Bayern Munchen.

În 2002, cu toate că nu trecuse de 30 de ani, devenea cel mai longeviv jucător din echipă și ocupa deja un rol major atât pe teren, cât și în vestiar, contribuind la organizarea și unitatea lotului. În 2008 Ferguson l-a mutat pe Giggs din flancul stâng, unde a evoluat cu succes întreaga carieră, în mijlocul terenului, atribuindu-i un rol chiar mai important în coordonarea echipei.

Cu toate că în ultimii ani au fost plecarea lui Giggs era anunțată în repetate rânduri, de fiecare dată s-a ajuns la o prelungire a contractului. 

 

Cele mai citite

Patru persoane au murit la Fabrica de brânzeturi Ibănești

Patru bărbați, printre care și directorul, au murit după ce au intrat într-un bazin pentru decantare al Fabricii de brânzeturi Ibănești. Potrivit presei locale,...

Toscana îți oferă 30.000 de euro ca să te muți acolo

Achiziționarea unei case în Toscana rurală este visul multora, însă prețurile imobiliare din regiune sunt foarte ridicate. Cu toate acestea, există o oportunitate care...

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme...
Ultima oră
Pe aceeași temă