36.4 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăPoliticăUE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind...

UE sprijină planul de înghețare a activelor pentru a ajuta Ucraina, stârnind furia Ungariei

Guvernele Uniunii Europene au convenit să utilizeze 1,4 miliarde de euro (1,50 miliarde de dolari) din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru arme și alte ajutoare destinate Ucrainei, ceea ce a determinat Ungaria să își acuze colegii membri ai UE de încălcarea „nerușinată” a regulilor pentru a ocoli obiecțiile sale, scrie Reuters.

Guvernele UE au decis deja în luna mai să utilizeze profiturile din activele înghețate în UE pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind destinate ajutorului militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, spun diplomații.

Ungaria întreține relații mai strânse cu Moscova decât orice altă țară din UE. Aceasta nu oferă arme Ucrainei, iar prim-ministrul ungar Viktor Orban a criticat alți membri ai UE și NATO pentru că fac acest lucru, afirmând că alimentează războiul.

La o reuniune a miniștrilor de externe ai UE care a avut loc luni la Luxemburg, șeful diplomației, Josep Borrell, a declarat că unanimitatea obișnuită pentru deciziile de politică externă nu este necesară, deoarece Ungaria a renunțat la deciziile anterioare care stau la baza sistemului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU